Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanska fotbollsförbundet ber sin ordförande Luis Rubiales att avgå efter den kritiserade kyssen i fotbolls-VM

Uppdaterad 29.08.2023 05:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Spanska förbundsbasen kysste spelare på munnen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det spanska fotbollsförbundet uppmanar sin egen ordförande att avgå efter att ha kysst fotbollsspelaren Jenni Hermoso på munnen i samband med VM-finalen i fotboll. Kyssen utreds som sexuella övergrepp av myndigheter.

Det spanska fotbollsförbundet (RFEF) samlades till ett långt krismöte under måndagen för att diskutera fallet som lett till en ny metoo-våg i Spanien.

Vid midnatt finsk tid tog mötet slut och fotbollsförbundets budskap var klart: Förbundsordförande Luis Rubiales borde avgå omedelbart.

”Efter de senaste händelserna och det oacceptabla beteendet som allvarligt skadat bilden av spansk fotboll, ber våra [regionala] ordförande Luis Rubiales att omedelbart avgå som förbundsordförande för RFEF”, uppger fotbollsförbundet i ett uttalande.

Beskedet kommer bara några dagar efter att det spanska fotbollsförbundet försvarat Rubiales och hävdat att kyssen var ömsesidig, något fotbollsspelaren Jenni Hermoso avfärdat.

Internationella fotbollsförbundet Fifa har tidigare beslutat att stänga av Rubiales, till en början för en period på 90 dagar.

Svårt att hänga med i alla vändningar? Laura Törnroos förklarar skandalen på en minut. - Spela upp på Arenan

Regeringen inblandad

Det spanska fotbollsförbundet uppger också att de kommer genomföra en omorganisering av förbundets ledning, men att man i nuläget stöder den tillförordnande ordföranden Pedro Rocha.

Skandalen har växt till något större än enbart en sportskandal.

Spaniens avgående regering under ledning av premiärminister Pedro Sánchez har skarpt kritiserat Luis Rubiales och uppmanat honom att avgå.

– Vad vi såg var en oacceptabel gest. Jag tycker inte att Mr. Rubiales ursäkter räcker, sa Sánchez en dag efter kyssen.

Regeringen har inte makt att avskeda honom, men flera ministrar konstaterade att man kommer försöka hitta kryphål i lagstiftningen för att få Rubiales att avgå om han inte självmant gör det.

Människor håller i skyltar och ropar medan de demonstrerar.
Bildtext Kyssen har lett till stora protester. Den här bilden är tagen i Madrid under måndagen.
Bild: Guillermo Gutierrez Carrascal/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Alla spelare i det spanska landslaget har stött spelaren Jenni Hermoso som anmält kyssen och de har också fått stöd av regeringen som delvis också satt samlad under måndagen för att diskutera fallet.

Riksåklagare i Spanien utreder också kyssen som sexuella övergrepp, vilket är termen Hermoso använt för att beskriva händelsen.

Också den spanska sporttribunalen TAD samlades under måndagen för att diskutera fallet, efter regeringens begäran om det. Tribunalen har inte meddelat om något beslut i frågan.

Helomvändning av fotbollsförbundet

Spaniens fotbollsförbund har varit i blåsväder under den senaste veckan. Förbundet har fram tills nu försvarat Rubiales och menat att Jenni Hermoso ljuger.

Förbundet har till och med tidigare sagt att de kommer ta till rättsliga åtgärder mot Hermoso.

Kritiken mot fotbollsförbundet hettade till ordentligt i samband med ett extrainsatt möte i fredags. Det spanska fotbollsförbundet möttes för att diskuterade frågan och kontentan då var att Rubiales inte kommer avgå.

Rubiales menade då att kyssen skedde under samtyckte och att han fallit offer för vad han kallar ”social avrättning”.

Stormen kring Luis Rubiales – en tidslinje

Då Rubiales i fredags meddelade att han inte kommer avgå, framför andra medlemmar i förbundet, möttes han av enorma applåder och stående ovationer.

Applåderna har väckt ilska världen över och många har kallat stödet för Rubiales oacceptabelt.

Bland annat damernas förbundskapten Jorge Vilda och herrarnas förbundskapten Luis de la Fuente applåderade hans vägran att avgå, vilket lett till skarp kritik.

Källor: AP, AFP, BBC

Diskussion om artikeln