Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals busringningar och flera stenkastningar – Fukushimas vattenutsläpp gör japaner impopulära i Kina

Tre vattenflaskor med symboler för radioaktivitet töms över ett porträtt av Japans premiärminister.
Bildtext Demonstranter i det numera kinesiska Hongkong hällde symboliskt vatten över ett porträtt av Japans premiärminister Fumio Kishida.
Bild: Daniel Ceng / EPA-EFE

Det kinesiska missnöjet tar sig flera olika uttryck. Japans premiärminister vill se ett slut på trakasserierna, medan kinesiska medier säger att Japan tar på sig en offerkappa.

Tusentals kineser ska ha ringt till myndigheter i Fukushima-prefekturen i Japan för att ropa och svära på kinesiska. Det rapporterar japanska public service TV-bolaget NHK.

Företagare i Japan har sagt att busringningarna är på en sådan nivå att det försvårar deras verksamhet.

Murstenar har kastats mot Japans ambassad i Beijing och stenar ska också ha kastats mot skolor.

– Det har förekommit åtskilliga trakasserande samtal som tros härstamma från Kina, samt fall av stenkastning mot den japanska ambassaden och japanska skolor. Det måste sägas att det är beklagligt, sade Japans premiärminister Fumio Kishida på måndagen.

Japan har uppmanat sina medborgare i Kina att iaktta extra försiktighet när de vistas i Kina, och att tala tyst så att deras japanska språk inte ska dra till sig uppmärksamhet.

Kishida har bett Kinas ledning vidta åtgärder för att få ett slut på trakasserierna.

Den bakomliggande orsaken är att det havererade kärnkraftverket i Fukushima började släppa ut kontaminerat vatten i havet förra veckan, en process som väntas pågå i decennier.

Kinesisk statsmedia: Japan är inget offer

Det kinesiska kommunistpartiets engelskspråkiga nyhetsmedium Global Times försvarar den kinesiska reaktionen i artiklar och kolumner. Det sägs bland annat att Japan drar på sig en offerkappa för något de själva förvållat.

– Japan försöker framställa sig själv som ett offer genom att överdriva uttrycken av missnöje bland vissa kinesiska medborgare, och använda det för att avleda det internationella samfundets uppmärksamhet från dess extremt oansvariga dumpning, säger Liu Jiangyong, vicedekan vid Institutet för moderna internationella relationer vid Tsinghua-universitetet i Peking till Global Times.

Expert i Nya Zeeland: Mindre tritium än vid fungerande kraftverk

Japanska myndigheter visar å sin sida kontinuerligt upp data som visar att strålnings- och tritiumnivåerna är på en säker nivå, och bland annat näringsministern har provsmakat fisk från regionen för att påvisa säkerhet.

David Krofcheck, äldre lektor i fysik vid universitetet i Auckland har påpekat att utsläpp vid bland annat kinesiska kärnkraftverk enligt vissa mått är smutsigare än de vid Fukushima borde vara.

– Vattenutsläppet planeras ha sju gånger mindre tritium per liter än vad som rekommenderas för dricksvatten av Världshälsoorganisationen. Mycket mer tritium har släppts ut av normalt fungerande kärnkraftverk i norra Stilla havet eftersom anläggningar i Kina, Sydkorea och Taiwan placerats vid kustområden, har Krofcheck sagt enligt The Guardian.

Också Internationella atomenergimyndigheten IAEA har godkänt utsläppet av vatten från Fukushima.

Sydkoreas president har fisk på sin meny

En konkret åtgärd som Kina vidtagit är att de infört ett importförbud mot japanska skaldjur och japansk fisk. På gräsrotsnivå har också konsumenter i länder som Sydkorea börjat bojkotta mat som japanska fiskare hämtat ur havet.

Sydkoreas president Yoon Suk Yeul försöker tygla oron genom att luncha på mat från havet. Presidentkansliet ska servera fisk och skaldjur hela veckan.

Medier har också rapporterat att USA:s ambassadör i Japan, Rahm Emanuel, planerar att besöka Fukushima den här veckan för att offentligt äta lokalfångad fisk.

Källor: AFP, Reuters, AP, The Guardian, Global Times