Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos nya studerande anlände till högskolorna: ”Alla vet att Åbo är den bästa studiestaden”

Nya studerande på Åbo Akademi - Spela upp på Arenan

På måndagen var det många som inledde sina studier vid Åbo Akademi, som i år har cirka 1300 nya studerande. Introduktionsveckan för de så kallade gulnäbbarna består av fest, nya bekantskaper och mycket information.

Bland annat Wilma Johansson från Korpo inleder sina studier i biologi i höst. Tidigare har hon studerat i Helsingfors

– Jag insåg att jag verkligen vill studera biologi. Jag är jättetaggad, det känns som att jag förverkligar mig själv på något vis.

En ung kvinna viker ett papper för att lägga in det i sin ryggsäck. Hon sitter på huk medan hon gör det. Kvinnan har axellångt hår och är iklädd en t-shirt med tryck.
Bildtext Wilma Johansson säger att Åbo var ett tryggt val.
Bild: Arash Matin / Yle

”Jag älskar verkligen Åbo”

Matti Oskari Saarinen har tidigare erfarenheter av ingenjörsstudier i Helsingfors. Nu har han bytt studieinriktning och börjar studera antingen historia eller religionsvetenskap i vid Åbo Akademi.

– Jag är lite nervös, men det är inte första gången jag börjar studera. Jag försökte faktiskt studera till ingenjör men matematik är inte min grej.

På bilden syns en ung man som blir intervjuad. Personen har ljust kort hår och en randig kragskjorta. I bakgrunden syns fönster och stolar där det sitter personer.
Bildtext Matti Oskari Saarinen ska börja studera historia eller religionsvetenskap vid Åbo Akademi.
Bild: Arash Matin / Yle

Valet att istället börja studera i Åbo beror delvis på studieinriktningen, men också staden var en avgörande faktor, berättar Saarinen.

– Jag älskar Åbo, på riktigt. Barerna är bra, och det finns bra restaurangerna och studieliv. Det är också en fin stad. Jag älskar verkligen campusområdet här, säger Saarinen.

Nervöst och spännande, men roligt att komma igång

I Arken var bland annat Elin Selén på plats under måndagen. Hon kommer att studera genusvetenskap på magisternivå.

– Det känns jättenervöst och spännande, men det är jättekul att studierna äntligen börjar.

En ung kvinna med svart kragskjorta blir intervjuad med mikrofon. I bakgrunden syns personer som diskuterar med varandra i olika grupper.
Bildtext Elin Selén inleder sina magisterstudier i genusvetenskap.
Bild: Arash Matin / Yle

Selén kommer ursprungligen från Åbo och har flyttat tillbaka till sin hemstad eftersom hon upplever att genusprogrammet vid Åbo Akademi är av hög kvalitet. Också Selén berömmer Åbo som studiestad.

– Alla vet att Åbo är den bästa studiestaden.

Det beror på gemenskapen, förklarar hon. Bland annat är gemenskapen mellan de finska och svenska studerande bra i staden.

– Det finns så mycket här för svenskspråkiga studerande. Jag vill få nya vänner, träffa nya människor och utvidga min förståelse av den akademiska världen.

Diskussion om artikeln