Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Vi går mot recession och osäkrare ekonomiskt läge – så här påverkar det oss

Människor fotograferade ovanifrån medan de shoppar i en klädaffär.
Bildtext Både privatpersoner och företag väljer att hålla i pengarna, vilket leder till att vi konsumerar mindre. Det här drabbar den ekonomiska tillväxten.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Finland är på väg in i en måttlig recession under det kommande året, bedömer OP:s ekonomer. I bakgrunden finns den privata konsumtionen som minskar och exporten som tagit stryk.

Finlands bruttonationalprodukt (bnp) kommer krympa med 0,3 procent i år och landa på 0,0 procent nästa år, bedömer OP Gruppen som tidigare förutspått en bnp-ökning nästa år.

Någon ökning kan man inte längre räkna med.

”Finlands ekonomi har varit på väg in i en måttlig recession, så långsamt att det gott och väl kan beskrivas som en mjuklandning. Tyvärr landar ekonomin på ett instabilt underlag och osäkerheten är stor”, säger OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen i ett pressmeddelande.

Recession, eller lågkonjunktur, kännetecknas ofta av försämringar på arbetsmarknaden och ökad arbetslöshet. Också produktionstillväxten dämpas och hushållen konsumerar mindre.

Vi blir med andra ord mer försiktiga och väljer att spara mer, det gäller både privatpersoner och företag.

”Svårt att se bättre scenario än måttlig recession”

Enligt OP har hushållen inte längre lika stora besparingar att falla tillbaka på, vilket gör att konsumtionen inte kommer öka nästa år. Också företagen har det kämpigt.

Det syns speciellt en nedgång inom industrin och byggsektorn som slår hårt mot ekonomin. De stigande räntorna äter upp våra inkomster.

Också exporten väntas minska såväl i år som nästa år.

Den finska ekonomin präglas fortsättningsvis av exceptionella risker

Reijo Heiskanen, chefsekonom

Läget på arbetsmarknaden beskrivs som dystert. Situationen har försämrats i år och utvecklingen fortsätter i samma riktning under de närmaste åren.

”Den finska ekonomin präglas fortsättningsvis av exceptionella risker. Anpassningen till de senaste årens exceptionella chocker kommer ta flera år. I den här situationen är det svårt att se något bättre scenario än en måttlig recession”, säger Reijo Heiskanen.

Det som är positivt är att inflationen har sjunkit från toppnivån, men den avtar långsamt och det kommer ta tid att nå tvåprocentsmålet.

Positivt är också att den globala ekonomin väntas växa med ungefär 2,5 procent i år och nästa år.

”Vi befinner oss i en lågkonjunktur, där realisering av någon risk plötsligt kan pressa ner ekonomin till avsevärt sämre siffror”, säger Heiskanen.