Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter skandalkyssen – det spanska fotbollsförbundet pressas och Spanien upplever sitt eget MeToo

Uppdaterad 30.08.2023 13:28.
På måndagen tog demonstranter till Madrids gator för att visa sitt stöd till Jennifer Hermoso och kräva Luis Rubiales omedelbara avgång. - Spela upp på Arenan

I Spanien har mångas ögon öppnats i samband med uppståndelsen över Jennifer Hermoso, som fick stå ut med en påtvingad kyss efter VM-segern. Synen på hur kvinnor får behandlas har tagit en ny vändning: Se acabó.

”Se acabó” (”Det är över”). De orden användes på sociala medier av världsmästare i det internationella fotbollsförbundet FIFA för damer. Och därefter kom beskedet att de inte återvänder för att spela för landslaget om den nuvarande ledningen sitter kvar.

Barcelonastjärnorna Alexia Putellas och Caroline Graham Hansen gav Jennifer Hermoso sitt fulla stöd efter att ledaren för det spanska fotbollsförbundet (RFEF), Luis Rubiales, vägrat avgå.

Nu fokuseras uppmärksamheten på behandlingen av kvinnor i fotboll – och på frustrationen över vad många ser som systemisk blindhet i toppen av en elitorganisation, det spanska fotbollsförbundet.

Youssef En-Nesyri från Sevilla FC poserar med en tröja till stöd för Jenni Hermoso med hashtaggen "SeAcabo".
Bildtext Youssef En-Nesyri från Sevilla FC poserar med en tröja till stöd för Jennifer Hermoso med hashtaggen "SeAcabo" under en fotbollsmatch den 26 augusti 2023 i Sevilla.
Bild: Joaquin Corchero/AFP7/Shutterstock/All Over Press

#SeAcabó spred sig snabbt

Fotbollsspelare, politiker, sångare och vanligt folk visar solidaritet med Jennifer Hermoso, stjärnforwarden som fick en påtvingad kyss på läpparna av sin chef Luis Rubiales under VM-prisutdelningsceremonin.

I söndags såg man texten #SeAcabó på tröjorna för Sevillas herrfotbollslag.

FN, Spaniens regering och idrottare runt om i världen har tagit i bruk #SeAcabó för att visa det spanska laget sitt stöd.

#SeAcabó används också av kvinnor som talar om övergrepp och mobbning.

Jennifer Hermoso sa att det för hennes del handlade om ”strået som bröt kamelens rygg”. Ökar man ständigt bördan, blir slutligen det allra minsta för mycket.

Rubiales beteende har lett till åtgärder:

  • Det spanska fotbollsförbundet försvarade till en början Rubiales och hävdade att kyssen var ömsesidig, något fotbollsspelaren Jennifer ”Jenni” Hermoso har avfärdat. Nu uppmanar det spanska fotbollsförbundet sin egen ordförande att avgå .

  • Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av Rubiales medan fallet utreds.

  • Riksåklagare i Spanien uppger att man har inlett en preliminär utredning av händelserna och att fallet utreds som sexuellt övergrepp.

Minister: ”Manschauvinismen är systematisk i Spanien”

Spaniens tillförordnade arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz sa på måndagen att manschauvinism är systematisk i Spanien och att den har visat sig i sin värsta form i incidenten med Rubiales.

Diaz, som också är vice premiärminister och chef för yttervänsterkoalitionen Sumar, efterlyser en generell förändring av attityderna i landet, och vill att offer för sexuella trakasserier och våld ska skyddas bättre.

I fredags såg vi det värsta

Spaniens tillförordnade arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz

Då fotbollsförbundschefen Rubiales i fredags meddelade övriga medlemmar i förbundet att han inte tänker avgå möttes han av applåder och stående ovationer. Bland annat damernas förbundskapten Jorge Vilda och herrarnas förbundskapten Luis de la Fuente applåderade hans vägran att avgå.

Applåderna har väckt ilska världen över och många har kallat stödet för Rubiales oacceptabelt. Också minister Diaz reagerade med vrede.

– I fredags såg vi det värsta i det spanska samhället, av det här landets strukturella machokultur. De klappade och förödmjukade och gjorde narr av en person som de var skyldiga att skydda enligt idrottslagen. De har förorsakat enbart mer skada, mer smärta, mer irritation, sa Yolanda Diaz .

Luis Rubiales ler.
Bildtext Ledaren för det spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales, har många motståndare, och också en hel del anhängare.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Nedsättande beteende har funnits länge – men nu brast det

Det har länge förekommit privata och offentliga klagomål i branschen. Manliga tränare har anklagats för mobbning, diskriminering och nedsättande beteende, men de har fått sitta kvar.

Men den här gången skedde det något mer. Manliga kolleger, tränare och sponsorer stöttade laget. Sånger där Rubiales ombads att avgå hördes på arenor runt om i landet.

Politiska ledare från vänster till höger fördömde Rubiales handlingar och bad honom att avgå i en ovanlig uppvisning av konsensus. Också ledaren för extremhögern stödde avgångsuppmaningarna.

Spanien upplever nu ett eget #MeToo

I Spanien blev #MeToo (”Jag också”) aldrig lika stort som till exempel i USA.

#MeToo är en rörelse som vill uppmärksamma och agera mot sexuellt ofredanden samt peka på normaliseringen och tystnadskulturen kring sexuellt ofredande.

Journalister har nog tidigare avslöjat övergrepp också i Spanien eftersom en del kvinnor har vågat säga ifrån, till exempel personer som jobbat vid jordgubbsplockningsanläggningar, universitet, vetenskapslabb, operor och teatrar, men effekten har inte varit densamma som till exempel i USA.

Människor som behandlats illa i Spanien har ofta varit ovilliga att tala om det, och mediernas uppmärksamhet har hittills inte varit tillräckligt stark.

I Spanien lockar kvinnodagsmarscher miljontals deltagare årligen, men det har inte förekommit någon allmän kraftfull reaktion på något enskilt fall.

Demonstration på torget Callao i Madrid till stöd för den spanska fotbollsspelaren Jenni Hermoso.
Bildtext Demonstration på torget Callao i Madrid till stöd för den spanska fotbollsspelaren Jennifer Hermoso.
Bild: Luis Soto/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Varför är det annorlunda nu?

I dag handlar det om en grupp kvinnor som i samband med segerupplevelserna i fotboll äntligen har tillräckligt med kraft att säga ifrån och bli hörda på riktigt.

Dessutom har samhället förändrats. I Spaniens fall har förändringen påskyndats av politiska ledare, både män och kvinnor.

Män dominerar fortfarande som ledare i paneler, företag och medier. Men den spanska lagen är avancerad, och Spanien klarar sig till exempel bättre i FN:s jämställdhetsindex än USA och Storbritannien på grund av en högre andel kvinnor i parlamentet och en lägre mödradödlighet och ett lägre födelsetal för unga.

Dessutom har Spanien duktiga reportrar. Många har publicerat artiklar om Rubiales och hans beteende i flera år.

Premiärminister Sánchez började agera

Då en rad fakta började komma fram och hela landet drabbades av chock och indignation började också Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez agera.

Sánchez sa till en början att Rubiales behövde vidta fler åtgärder, men han betonade samtidigt att fotbollsförbundet inte kontrollerades av regeringen.

Men sedan började regeringen agera mer kraftfullt för att få bort Rubiales. Flera ministrar har sagt att man kommer försöka hitta kryphål i lagstiftningen för att få Rubiales att avgå om han inte självmant gör det.

Laget som vann VM har visat ett mod som fortsätter att inspirera kvinnor och män både i Spanien och utanför landet.

Spaniens mittfältare  Alexia Putellas och Jennifer Hermoso firar sin seger i finalen i fotbolls-VM 2023.
Bildtext Spaniens mittfältare Alexia Putellas och Jennifer Hermoso firar sin seger i finalen i fotbolls-VM 2023 mellan Spanien och England på Stadium Australia i Sydney den 20 augusti 2023.
Bild: Lehtikuva

Källor: El Pais, Reuters, BBC, The Guardian

Artikeln uppdaterades klockan 13.59. Hermosos förnamn ändrades från Jenni till Jennifer.