Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Sverige kan du göra riktigt stora kap – vi jämför finska och svenska priser nu när kronan är rekordsvag

Ett bildmontage av adidasskor, en ikeasoffa och en apple macbook pro.
Bildtext Just nu är hundra kronor värda ungefär åtta euro. Det gör att priserna i Sverige relativt sett är billigare än i Finland.
Bild: Getty Images / All Over Press

Den svenska kronan är rekordsvag. Det öppnar dörrar för dig som vill passa på att göra riktiga kap – men vissa saker lönar det sig ändå inte att köpa. Vi har jämfört priser på produkter i Sverige och i Finland i euro.

Kronan har blivit svagare redan under en lång tid. På tio år har valutans värde jämfört med euron blivit en tredjedel lägre.

Eftersom kronans kurs är så låg är det nu det lönar sig att göra uppköp hos vår granne i väst. Vid stora köp kan du spara hundratals euro.

För tio år sedan var 1 euro = 8,7 kronor, nu är 1 euro = 11,90 kronor
Bildtext Just nu får du ungefär tolv kronor per en euro.

Kläder och skor

Vi jämför priserna på finska och svenska nätbutiker.

På Adidas svenska nätbutik är skorna upp till 15 procent billigare än i den finska. Vans och Nikes skor är tio procent billigare än i Finland.

Tio procent kan bli en nätt summa, speciellt om du köper dyrare kläder. I Sverige är en av Marimekkos nya jackor 45 euro billigare är här om man jämför priserna på nätet.

Enligt Marimekko beror deras prisskillnader mellan olika länder på valutakursen, men också på bland annat beskattning och logistik.

Du kan ändå inte beställa från Marimekkos svenska nätaffär eftersom det finns en finsk version. Detsamma gäller de flesta andra sajter.

Adidas Originals Sambaskor: Finland 130 euro, Sverige 109,20 euro. Marimekkos jacka Mangaani Kivet: Finland 440 euro, Sverige 395 euro.
Bild: Jeremy Moeller / Getty Images. Grafik: Samuli Niemi-Hukkala, Belén Weckström

Möbler

Många möbler är klart billigare i Sverige än i Finland just nu.

Då vi jämför Ikeas finska webbplats med den svenska är vissa soffmodeller upp till en tredjedel billigare på andra sidan Östersjön. Vissa produkter kostar ändå ungefär lika mycket i båda länderna.

I ett mejl till Yle säger Ikea att prissättningen bestäms i varje land för sig.

Ikeas trepersonerssoffa Kivik: Finland 1199 euro, Sverige 798 euro.
Bild: Xiu Bao / All Over Press. Grafik: Samuli Niemi-Hukkala, Belén Weckström

Datorer och spelkonsoler

Det lönar sig inte nödvändigtvis att köpa datorer eller spelkonsoler i Sverige, om man tittar på priserna på finska och svenska prisjämförelsesidor.

Apples nya laptop för professionellt bruk, en Macbook Pro, kostar klart mindre i Sverige än i Finland. Men priserna på enklare Macbookmodeller är rätt lika i båda länderna. Vissa är till och med dyrare på svensk mark än här.

Den nyaste Xboxkonsolen kostar i princip lika mycket i Sverige och i Finland. Sonys Playstation 5 är klart billigare i Finland än i Sverige.

Inom hemelektronik råder en hård priskonkurrens. Till exempel bevakar elektronikkedjan Gigantti automatiskt sina konkurrenter och ändrar sina priser enligt dem – till och med dagligen.

Enligt Giganttis vd Niko Sandströms bedömning finns det i princip inga stora prisskillnader på elektronikprylar mellan Finland och Sverige. Tillverkarnas rekommenderade priser är de samma i båda länderna.

Xbox Series X-konsol: Finland 539 euro, Sverige 546 euro. Apple Macbook Pro-laptop: Finland 3799 euro, Sverige 3529 euro.
Bildtext Vi har jämfört Apples Macbook Pro med 14 tumsskärm, M2 Maxchip, ett RAM-minne på 32 GB och med 1 TB intern lagringskapacitet.
Bild: John G. Mabanglo / EPA, Andrii Tsynhariuk / All Over Press. Grafik: Samuli Niemi-Hukkala, Belén Weckström

Begagnade bilar

Den svenska kronans nedgående kurs har i flera år lockat finländare att köpa bilar i vårt västra grannland.

Men den ökade efterfrågan har lett till att bilpriserna har gått upp. Sverige har blivit en allt populärare marknad för begagnade bilar, inte bara i Finland men också i resten av Europa.

Vem är det då som gynnas av att köpa en begagnad bil i Sverige?

Enligt Tapio Paluharju, vd för företaget Kamux som säljer begagnade bilar i båda länderna, är det de som letar efter nyare, mer värdefulla och mer speciella bilmodeller som kan göra kap.

Begagnad Tesla Model 3-elbil: Finland 42480 euro, Sverige 40363 euro.
Bildtext Vi har jämfört medelpriserna av fem begagnade Tesla Model 3-elbilar med Long range dualmotor från år 2020 eller 2021. De har körts under 40 000 kilometer.
Bild: Olaf Itrich / Auto Bild / All Over Press. Grafik: Samuli Niemi-Hukkala, Belén Weckström

Sverige är platsen med stort P om du vill köpa en välutrustad bil eller någon toppmodell. Förutom Teslas elbilar är finländarna intresserade av hybridmodeller som Volvo XC-stadsjeepar.

De begagnade Teslabilar som säljs i Finland är ofta importerade från Sverige. De säljs vidare här till ett högre pris.

Kamux köper också en del av de Teslabilar som de säljer i Finland på den svenska marknaden.

När man jämför priserna på begagnade bilar är det bra att komma ihåg att utrustningsnivån, mätarställning och servicehistorik har en betydande inverkan på värdet.

Bilskatten i Finland höjer priset på bilar som importeras. Det är bara helt eldrivna bilar, registrerade för första gången 1 oktober 2021 eller senare, som inte berörs av bilskatten.

En person fotad bakifrån står och inspekterar en mixer i en hemelektroniksaffär.
Bildtext Marknadsföringskampanjer kan skapa stora prisskillnader mellan vissa produkter, speciellt hemelektronik, oavsett valutakurser.
Bild: Mikko Koski / Yle

Om prisjämförelsen

Priserna som rapporteras i artikeln har kontrollerats under veckan 21–27.8.2023. Växelkursen har i skrivande stund varit 1 krona till 0,084 euro.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets Jopa satojen eurojen säästö – nämä tutut tuotteet saa reilusti halvemmalla Ruotsista av Erkka Mikkonen. Översättningen är gjord av Belén Weckström.