Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ribbsoppen emigrerade från Amerika till Finland - svampen hittades för första gången i vårt land på Hangö udd

En kvinna står i skogen med svampar i sina händer.
Bildtext Svampplockaren Astrid Lindström från Tvärminne har ribbsoppar i sina händer.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Under hösten har en ny svampart hittats på Hangö udd. Ribbsopp (Aureoboletus projectellus) är en svampart som inte tidigare hittats i Finland men nu finns den på åtminstone två ställen i Hangö.

Ribbsoppen har hittats åtminstone på Högholmen och på en plats i Tvärminne. Den här svampen kommer ursprungligen från Amerika och har hittat till Finland via Baltikum och södra Sverige. Ribbsoppen har spridit sig snabbt, säger experterna.

Svampplockaren Astrid Lindström i Tvärminne säger att det var en ung dam på sin svampplockartur lade märke till ribbsoppen.

Hon tyckte den såg lite egendomlig ut men hittade inte den i några svampböcker så hon började fråga runt. Då visade det sig att det var för Finland en ny art, alltså ribbsoppen, berättar Astrid Lindström.

En ny svampart har hittats på Hangö udd – ribbsoppen har kommit från Amerika

10:55

Hur den här arten har tagit sig till Finland är aningen oklart. Svampar har ju sporer som den sprider sig med, men har den kommit till Finland via vattnet, eller via fåglar eller har den flugit, vill Astrid Lindström inte spekulera i.

– Svampar har sitt mycelium under marken som är ganska utbrett innan de börjar göra fruktkroppar så den har nog säkert varit här en tid redan, tror hon.

Ribbsoppen är ätlig och lätt att känna igen

Svampen är ätlig men inte lika god som stensoppen.

– Det var en svampexpert som berättade det. Själv har jag inte smakat på ribbsoppen, men den smakar kanske som en björksopp, säger Astrid Lindström.

En liggande ribbsopp (Aureoboletus projectellus).
Bildtext Ribbsoppen har ett slags ribbor på sin fot. Hatten är gulbrun.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Ribbsoppen, liksom soppar i allmänhet, har porer eller rör under hatten. Den har lysande gulbrun färg på hatten och foten är gyllene gul.

– Namnet ribbsopp kommer från det att den har längsgående ribbor på foten och dem ser man ganska tydligt. De här ribborna är ett väldigt bra kännetecken.

Ribbsoppen är inte en så kallad invasiv art.

– Det borde den inte vara eftersom den inte torde vara hithämtad av människan. Den har kommit hit helt själv och därför kallas den inte invasiv.

För tillfället finns ribbsoppen alltså på två ställen på Hangö udd, men den verkar sprida sig snabbt.

– Troligen sprider den sig nog, så det lönar sig att hålla ögonen öppna efter den då man plockar svamp, säger Astrid Lindström.

Diskussion om artikeln