Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Amnesty: Onödigt att diskutera dödsstraff i Finland

Från 2015
Uppdaterad 20.11.2015 10:21.
fängelse galler

Människorättsorganisationens verksamhetsledare i Finland, Frank Johansson, kritiserar justitieminister Jari Lindströms (Sannf) uttalande om dödsstraff som en möjlighet för att straffa terrorister. Uttalandet gjordes i samband med en intervju för Yle Kioski.

– Det är inte bra att en minister ens grubblar över det i offentligheten som han gör, säger Frank Johansson.

Lindström har redan år 2011 uttalat sig om dödsstraff som en möjlighet om det handlar om riktigt råa mord. Johansson kritiserar Yle för att medvetet ta upp den här diskussionen.

– Det är tydligt att Rundradions redaktör medvetet vill provocera fram ett utlåtande av ministern, som de (journalisterna) vet att kanske säger någonting åt det hållet.

Johansson anser att det är ansvarslöst med den här sortens provokationer och påpekar att Finland inte kan återinföra dödsstraff både på grund av internationella avtal och Finlands EU-medlemskap.

Bildtext Frank Johansson

Sluta hetsa till rädsla

Frank Johansson tycker att debatten som nu förs leder till att rädslan ökar.

– Både medier och politiker borde låta bli att hetsa upp folk till rädsla. De facto är situationen i Europa inte så hemskt mycket farligare efter dåden i Paris än var den var före.

Johansson konstaterar att det rent statistiskt sker olika former av terrordåd med jämna mellanrum här och där.

– Varje gång det sker blir det en upptrappning av rädsla och man börjar diskutera säkerhet, säkerhet och säkerhet. När en säkerhetsdiskussion går på övervarv, vilket den nu ser ut att göra, betyder det nästan alltid mera människorättskränkningar då myndigheterna vill ha större befogenheter.

Johansson anser bland annat att förslaget om att Finland bör ha en lag som möjliggör massövervakning av nätkommunikation är oerhört problematiskt.

– Det finns inga tecken på att det skulle hjälpa i att få fast de brottslingar som gör sig skyldiga till sådana här grymma dåd. Det här är ett populistiskt sätt att hetsa upp folk som jag tycker är ohälsosamt.

Så här resonerar minister Jari Lindström om dödsstraffet (på finska)