Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Elina blev utsatt för kärleksbedrägeri: ”Hans spruckna, raspiga röst gick direkt in i mitt nervsystem”

En hand på ett tangentbord.
Bildtext När Elina Juusola berättade för "Stephen" hur hans röst och samtal påverkade henne började han ringa ännu oftare.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Har du blivit utsatt för kärleksbedrägeri? Berätta för oss.

Kärleksbedrägerier blir allt vanligare. Ifjol förlorade finländare 9 miljoner euro i samband med kärleksbedrägerier. Författaren och idéhistorikern Elina Juusola har skrivit om sina egna erfarenheter av att bli lurad av en charmerande ”militär” på utlandsuppdrag.

Massor av kärlek över nätet

”Elina, jag älskar dig för att du tar fram mina bästa sidor”. ”Min kära, jag saknar dig”.

När Elina Juusola bodde i Australien fick hon år 2014 genom nätdejting kontakt med en man som påstod sig vara brittisk-australisk militär. Han påstod sig heta Stephen och visste precis hur han skulle lägga orden för att charma Elina.

– När vi talades vid via Skype gick hans lite spruckna, raspiga röst direkt in i mitt nervsystem, säger Elina. Samtalen fick depressionen, som jag led av efter att min mamma dött, att lätta. Även fysiska smärtorna kopplade till min fibromyalgi kändes bättre.

När Elina berättade för ”Stephen” hur hans röst och samtal påverkade henne började han ringa ännu oftare.

En kvinna i blommig hatt och röda glasögon.
Bildtext Idéhistorikern och författaren Elina Juusola bodde i Australien då hon råkade ut för ett kärleksbedrägeri.
Bild: Privat bild


Ett typiskt offer för kärleksbedrägerier

”Stephens” kärleksfulla samtal och meddelanden var precis vad Elina behövde i den jobbiga livssituation hon befann sig. Hon hade gett sig in i nätdejtingen för att ha någonting roligt i livet. ”Stephen” överträffade alla förväntningar.

– ”Stephen” var mycket trevlig, verkade välutbildad och kunde tala om vad som helst, han förstod till och med min finska humor.

Senare förstod Elina Juusola att det var ett helt team som jobbat för att få henne på fall. Hon hade hört sorl och skratt i bakgrunden när hon pratade med honom via Skype. Han ringde alltid med kameran avstängd.

När dopaminet kickat in är det dags att be om pengar

”Stephen” sade sig vara på uppdrag i Afghanistan. Efter bara några veckor hade han stimulerat dopaminproduktionen så pass mycket hos Elina att han – och hans team – kunde gå vidare till nästa steg i deras ”relation”.

”Stephen” skickade ett nödrop till Elina. Han var rejält i trubbel. Han påstod att hans tillhörigheter hade fastnat i tullen i Dubai och nu behövdes Elinas pengar för att lösa problemet.

Jag kan inte vänta tills du kommer in genom dörren. Vi ska ha så roligt och uppleva så mycket kärlek.

Han skrev: ”Jag skall göra allt vad jag kan för att slutgiltigt lösa det här problemet, så att vi äntligen kan få vara tillsammans. Jag älskar dig så mycket och saknar dig jättemycket.”

Ett par minuters sökning avslöjade bedragaren

Elina Juusola skickade 2000 dollar, cirka 2000 euro, till ”Stephen”. Direkt när hon hade klickat iväg summan förstod hon att hon blivit lurad.

Elina bad sin son kolla upp ”Stephen”. Det tog inte många minuter för sonen att hitta en mängd negativ information om ”Stephens” bedrägerier på nätet.

Men sonen sa till henne ”Mamma du behöver inte klicka på länkarna jag skickat. Det räcker att komma ihåg hur ”Stephen” charmade dig. Att han fick dig att må bra”

Tre böcker om kärlek.
Bildtext Elina Juusola har skrivit en bok om kärleksbedrägerier, som getts ut på finska och i två engelska versioner.
Bild: Privat bild

Fortsatte chatta för att samla bevis

Elina Juusola valde att fortsätta chatta med ”Stephen” efter att hon kommit underfund med bedrägeriet. Hon ville samla bevis och skrev uppmuntrande till honom, när han fortsatte att berätta om sina problem med tullen i Dubai:

”Du är en god ledare Stephen. Jag vet att du kommer att hitta en lösning. Du bara måste, för vår skull.”

”Jag kan inte vänta tills du kommer in genom dörren. Vi ska ha så roligt och uppleva så mycket kärlek.”

Finländare luras på miljoner varje år

Matilda Hassel är ekonomirådgivare på Marthaförbundet. Hon blir ibland kontaktad av bekymrade anhöriga. Hon säger att kärleksbedrägerierna ökade under coronapandemin.

– År 2022 lyckades kärleksbedragare lura till sig ungefär 9 miljoner euro från finländska offer.

Både Matilda Hassel och Elina Juusola påpekar att det finns mycket skam förknippat med kärleksbedrägerier. För den som råkar ut för ett bedrägeri kan det ta åratal att komma igen, både ekonomiskt och emotionellt.

Elina Juusola fick aldrig tillbaka sina pengar. Men som ett led i bearbetningen av upplevelsen av kärleksbedrägeriet valde hon, som är idéhistoriker till professionen, att börja forska i ämnet.

År 2018, utkom hennes bok Sydän saaliina – Romanssihuijarit verkossa. Den finns också översatt till engelska.

Har du eller någon i din närhet drabbats av kärleksbedrägerier? Skriv in anonymt och berätta. Ditt svar kan komma att läsas upp i Yle Vega och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Fyll i formuläret.