Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Man klämdes ihjäl i Hangö – arbetsgivaren döms till böter för arbetarskyddsbrott

En borste på en bil som rengör gator från damm.
Bildtext Mannen klämdes ihjäl i en bil som rengör gator. Bilen på bilden har inget med fallet att göra.
Bild: Kati Rantala / Yle

En rutinerad lastbilschaufför klämdes ihjäl under flaket på en bil som rengör gator för tre år sedan. Arbetsgivaren frias på punkten dödsvållande men döms för arbetarskyddsbrott.

Det var i april år 2020 som en man dog efter att ha råkat i kläm under tippflaket på en bil som rengör gator. Två av hans chefer hittade honom senare ihjälklämd på Glasbruksgatan i Hangö.

Eftersom ingen var på plats vid olyckan har man bara kunnat spekulera kring vad som ledde till olyckan. Misstanken är ändå att mannen krupit under tippflaket för att fästa ett rör med ett buntband.

I samband med det har han av misstag stött till en spak som gjort att flaket sänkts ner och klämt honom mellan det och bilens stänkskärm. Eftersom bilen gått på tomgång har han inte hört att flaket sänkts ner.

Döms för oaktsamhet

Arbetsledaren och distriktschefen som fann honom åtalades båda som representanter för arbetsgivaren. De misstänktes för arbetarskyddsbrott och dödsvållande. Åtalen mot arbetsledaren lades ändå ner.

Distriktschefen friades på punkten dödsvållande. Tingsrätten ansåg också att hen inte kunde anses skyldig för att ha förhållit sig likgiltig till säkerheten på arbetsplatsen. Tvärtom ska hen ha höjt säkerheten inom företaget avsevärt under sin tid som chef.

Olyckan kan ändå anses vara en följd av oaktsamhet, och därför anser rätten att 20 dagsböter är ett lämpligt straff.

Den förolyckade hade många års erfarenhet av att köra lastbil och ansågs därför ha varit medveten om riskerna med att krypa under flaket. Det gick inte heller att påvisa att det var något fel på spaken som gjorde att han kom åt den av misstag.

Företaget som mannen jobbade för döms till att betala en samfundsbot på 2 000 euro för arbetarskyddsbrott.