Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Expert vill se sänkt promillegräns på sjön: ”Man borde minska på den sociala acceptansen för sjöfylleri”

Uppdaterad 30.08.2023 11:42.
En man med vitt skägg står på en brygga. I bakgrunden segelbåtar.
Bildtext Björn Friberg tycker det skulle vara en bra idé att skärpa alkohollagstiftningen till sjöss.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Björn Friberg har rört sig på sjön ända sedan han var barn och vet hur det kan se ut då personer utan tillräcklig kunskap sätter sig bakom båtratten. För att öka säkerheten till sjöss skulle det krävas en förändring i människors sätt att tänka, säger han.

Alkohol och båtliv har återigen varit på tapeten, då det under veckoslutet rapporterades om flera båtolyckor där föraren misstänks ha varit berusad. Bland annat dog en person då en båt krockade med en klippa nära Tövsala. Båtens förare misstänks ha varit full. I Nystad körde en båtförare som misstänks för roderfylleri på grund och i Nagu körde fyra män rakt in i en klippa. Båtens förare blåste 1,92 promille.

Gränsen för fylleri i sjötrafik (roderfylleri) går vid 1,0 promille, men det uppstår med jämna mellanrum diskussioner kring huruvida gränsen borde sänkas.

Enligt Björn Friberg, som är en van båtförare och ofta rör sig ute på sjön, skulle det vara en bra idé att skärpa alkohollagstiftningen till sjöss.

– Jag tror det skulle kunna minska på de mindre olyckorna. Om man är medveten om att man måste vara försiktigare på sjön så är man ju det. Inte dricker man ju fyra öl och sätter sig bakom bilratten, men på sjön kanske man nu gör det eftersom det i princip är tillåtet, säger Friberg, som bland annat ordnar navigationskurser för skärgårdsskeppare och kustskeppare vid medborgarinstitutet Kombi i Pargas samt vid Arbis i Åbo.

Enligt Friberg är det ändå svårt att komma åt problematiken med fulla båtförare på sjön, eftersom de som har problem med alkoholen kommer att köra båt fulla oavsett vad lagen säger.

– De tror alltid att de klarar sig undan och inte blir fasttagna, säger Friberg.

Två förslag för att öka säkerheten till sjöss

Friberg tror inte på obligatoriska körkort och kurser för att komma åt problemen med roderfylleri. I stället föreslår han två olika åtgärder för att förbättra säkerheten på sjön. Det första handlar om att skärpa myndighetsövervakningen.

– Det vill ju ingen egentligen ha, för sjön är frihet och vi vill vara fria på sjön.

Det andra är svårare att genomföra i praktiken, eftersom det handlar om att försöka ändra på människors tankesätt.

– Man borde ytterligare minska den sociala acceptansen för fylleri på sjön, säger Friberg.

Enligt Friberg handlar det om att fler borde ta avstånd från att sätta sig i en båt med en berusad förare, och i stället föreslå alternativa färdsätt hem, som till exempel taxi.

– Då kanske man har räddat ett liv.

Alkohol och båtliv hör inte ihop

5:21

Diskussion om artikeln