Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rune från Molpe, 91 år, köpte solpaneler för att värna om miljön: ”Jag är så gammal nu att jag kan inte påverka så mycket annat”

Uppdaterad 30.08.2023 14:36.
En gammal man i rutig skjorta sitter på en glasveranda (Rune Björkqvist)
Bildtext Rune Björkqvist är 91 år och stolt solpanelsägare.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Rune Björkqvist är 91 år gammal och bor ensam i sitt egnahemshus som finns i byn Molpe i Korsnäs. 91 år är en anmärkningsvärd ålder men ännu mera anmärkningsvärt är att han, trots sin höga ålder, lät installera solpaneler på sitt tak.

– Jag är så gammal nu så jag kan inte påverka så mycket annat, men här kan jag göra en liten, liten insats för miljön, säger Björkqvist.

Sedan två månader tillbaka njuter han av egenproducerad solenergi som driver hans elektriska vilostol och förser hans värmedyna med ström, bland annat.

Det är inte alls ovanligt med solenergi på hustaken i Korsnäs. När man ser på Vasa elnäts område utifrån invånarantal så har Korsnäs flest solenergisystem per invånare.

Ett egnahemshus med solpaneler på taket
Bildtext Rune spenderar mycket tid på den inglasade verandan framför huset direkt under solpanelerna.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Han finns alltså i gott sällskap, Rune Björkqvist, men torde ändå vara den som är äldst i hela byn med ett eget solenergisystem. Han struntar i den tyska diktaren Rainer Maria Rilkes uppmaning till världens gamlingar att ”lägg(a) skuggor över alla solur” när livets höst infunnit sig.

Nej, han tänker på framtiden. Och det är bland annat miljön han vill värna om.

– Hela världen skriker ju på miljön. Och även om vi är gamla måste vi vara med där vi kan, resonerar Rune.

Rune 91 år har solpaneler på taket

10:52

Eget beslut

Med tanke på att ett solenergisystem med dagens elpriser betalar sig tillbaka på tio är det inte hans utan den nästa generationens framtid han vill göra någonting för. Rune berättar att det var hans eget beslut att köpa solpaneler.

– Paneler finns ju på taket oberoende om jag vandrar här i stugan eller har slutat att vandra helt och hållet. Jag hoppas att det finns nån som kan ha nytta av dem sen.

Och han tänker inte heller bara på miljön.

– Samtidigt som det är en miljöförbättring så är det en besparing också. Åtminstone på sommaren och kanske en bit in på hösten slipper jag betala fakturor.

En gammal man i rutig skjorta vilar i en vilostol på en inglasad veranda (Rune Björkqvist)
Bildtext Runes älskade vilostol drivs numera med egen el.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Hur mycket han sparar vet han ännu inte eftersom han har haft panelerna i bara ett par månader. Han har valt att pengarna han sparar på sommaren ska dras av på framtida fakturor.

– Jag har inte velat ha några pengar. De får räkna bort det i höst eller vinter.

Smidig installation

Rune tycker att beställningen och installationen gick mycket smidigt. Han tog offerter från olika företag och förhandlade sig fram till ett bra pris.

– Sen kom de hit och lagade allt ihop i ett kör och så kom Vasa Elektriska och kopplade in det. Jag har inte behövt göra någonting, säger han och skrattar förnöjd.

Det enda han gör är att han kopplar upp sig på datorn när han är nyfiken, för att se hur mycket ström som går in till Vasas elnät.

Ett egnahemshus i vit tegel med solpaneler på taket
Bildtext I trettio år ska panelerna producera el.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Rune har två döttrar som bor i Malax och på Åland. Hur reagerade de när han berättade för dem att han ska skaffa solpaneler?

– Nå, de var ju lite skeptiska båda två. Men de sa det är du som bestämmer, som du alltid har gjort, och så är vi nöjda med det.

Döttrarna kommer knappast att bo i huset efter att Rune har dött eftersom de är fast bosatta på andra ställen. Men det är någonting som inte bekymrar Rune.

– De får sälja det. Solpanelerna har sitt värde, oberoende om ägaren av fastigheten finns till eller är borta. De finns på taket, ingen tar bort dem. I trettio år ska de producera el och roligt är det ju när man har ett eget kraftverk på taket.

Diskussion om artikeln