Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson: Större förutsättningar för regeringssamarbete nu än tidigare i sommar

Uppdaterad 29.08.2023 17:14.
Processen kring regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering har gått framåt i rätt riktning, sa SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson. - Spela upp på Arenan

Svenska riksdagsgruppen har samlats till sommarmöte på Åland och diskuterat sin regeringssits.

Det är partiordförande Anna-Maja Henriksson och riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson som möter pressen på Sjöfartsmuseet i Mariehamn.

Anna-Maja Henriksson berättar att regeringens meddelande om likabehandling är avgörande för partiets fortsatta regeringsmedverkan, men att arbetet med meddelandet har gått bra framåt och i rätt riktning.

– Jag ser just nu större förutsättningar för att regeringen ska kunna fortsätta jobba än vad jag tidigare gjort, säger Henriksson.

I det fallet kommer jag att föreslå att vi fortsätter regeringsarbetet.

Anna-Maja Henriksson om SFP:s regeringsmedverkan

Henriksson fortsätter med att förklara att regeringsarbetet förutsätter att meddelandet om likabehandling är ett sådant som hon själv kan förorda för sin riksdagsgrupp. Hon tror att regeringspartierna kommer att hitta samsyn kring formuleringarna.

– I det fallet kommer jag att föreslå att vi fortsätter regeringsarbetet. Det slutliga pappret är ännu inte klart, men jag ser att det har gått i rätt riktning och att förutsättningarna nu är större än vad de har varit tidigare i sommar.

Pressträffen kraftigt försenad på grund av grundlig diskussion

SFP:s pressträff skulle ursprungligen hållas redan klockan 15.30 men inleddes nästan en timme senare. Enligt Otto Andersson drog mötet ut för att riksdagsgruppen haft stora frågor att diskutera.

– Det har varit en grundlig diskussion och det har framkommit många synpunkter. Det hade varit önskvärt att vi skulle ha haft den slutgiltiga versionen av meddelandet mot rasism och diskriminering i våra händer, men beredningen och förhandlingarna fortsätter fortfarande, säger Andersson.

Riksdagsgruppen har ändå fått en redogörelse av partiordförande Anna-Maja Henriksson om hur meddelandet mot rasism för tillfället ser ut.

”En stor majoritet” av SFP:s riksdagsgrupp redo för grönt ljus

På pressträffen ställer HBL en fråga om hur enig riksdagsgruppen är kring SFP:s fortsatta medverkan i regeringen.

– På basis av den diskussion vi hade i dag skulle jag säga att den stora majoriteten skulle vara färdiga att rösta grönt, säger Otto Andersson.

– Så finns det några som ännu vill fundera och det är förståeligt med tanke på att ingen ännu sett det slutgiltiga meddelandet, säger Andersson.

Han vill ge riksdagsledamöterna arbetsro och inte avslöja hur många som ännu är fundersamma.

Iltalehti: Sannfinländarna godkänner inte meddelandet om rasism

Tidningen Iltalehti har i dag rapporterat om att regeringens förhandlingar om meddelandet om likabehandling har kört ihop sig. Enligt Iltalehti vill Sannfinländarna inte godkänna formuleringarna om hatprat.

Statsminister Petteri Orpo tillbakavisar sådana rykten. Förhandlingarna går framåt, skriver han i ett textmeddelande till Yle.

Meddelandet debatteras i riksdagen nästa vecka

Svenska riksdagsgruppen är sist ut av partierna med att ordna sommarmöte inför att riksdagens arbete kör igång nästa vecka.

SFP samlas på Åland måndag till onsdag den här veckan. I en intervju för Svenska Yle kallade riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson Ålandsresan för ett startskott för den helhetsutvärdering som ska avgöra partiets regeringsmedverkan.

Regeringens meddelande om likabehandling ska behandlas av statsrådet på torsdag. Sedan lämnas meddelandet över till riksdagen som inleder sitt arbete nästa vecka.

Konkreta åtgärder som varit på tal för meddelandet är till exempel anonym rekrytering och ett förbud på hakkorsflaggor.

Förtroendeomröstning nästa vecka

  • Torsdag 31.8: Statsrådet behandlar förslaget till meddelande om likabehandling. Samma dag ordnas en presskonferens om meddelandet.

  • Onsdag 6.9: Meddelandet om likabehandling debatteras i riksdagen.

  • Fredag 8.9: Riksdagen röstar om meddelandet klockan 13. Precis efteråt röstas det troligen om förtroendet för två sannfinländska ministrar.

  • Det är alla oppositionspartier förutom Centern som sagt att de kommer att lägga fram förslag om misstroendeförklaring mot finansminister Riikka Purra (Sannf) och näringsminister Wille Rydman (Sannf) när meddelandet om likabehandling behandlas i plenum.

Mer om ämnet på Yle Arenan