Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Enorma mängder livsmedel slängs bort då nästan alla Halpahallis kylapparater i Karleby slocknade

Tomma kylapparater i en butik.
Bildtext Kyldiskarna i Halpahallis butik i Karleby gapade tomma under tisdagen.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Ett stort fel i kylapparaterna uppstod i butikskedjan Halpahallis enhet i Karleby under måndag kväll, vilket orsakade att tiotals kylapparater stängdes av.

Enligt butikskedjan var det fråga om ett arbetsolycksfall. En entreprenör som gjorde servicearbete glömde att koppla på larmanordningen.

Nästan alla butikens kylvaror förstördes, endast mjölken klarade sig.

Ett så här stort fel har man inte upplevt tidigare i butiken.

– Det är fråga om skador på åtminstone tiotusentals euro. Det kan till och med handla om ett sexsiffrigt belopp. Det är svårt att i det här skedet uppskatta skadorna, konstaterar Halpahallis vice-vd Ari Isohella.

Butiken tvingas slänga bort bland annat charkuterier, färdigmat och frysvaror.

– Det är fråga om ett beklagligt arbetsolycksfall. En entreprenör har servat kylapparaterna under de senaste dagarna och av någon anledning slocknade apparaterna på måndag kväll.

– Entreprenören hade glömt bort att lägga på larmanordningen för apparaterna, vilket gjorde att vi inte hann reagera innan det var för sent, säger Isohella.

Nu pågår tömning av kyldiskarna och nya produkter ska beställas. Isohella tror att nya produkter kommer att vara i butikshyllorna inom ett par dagar.

Entreprenören kommer antagligen att ersätta skadorna via sin försäkring, tror Isohella.

Halpahalli har allt som allt 35 butiker i Finland och butikskedjan sysselsätter 1 300 personer.

Artikeln är en översättning av Yle Kokkolas artikel Valtava määrä elintarvikkeita päätyy roskiin, kun lähes kaikki kylmälaitteet sammuivat Halpahallissa – ”Vähintään kymmenien tuhansien vahinko” skriven av Iina Kluukeri. Översättning och bearbetning Juho Teir.