Vad kan man göra av de sura rönnbären? Plocka av överflödet och gör din egen nordiska kapris
Rönnbär är mycket vitaminrika och kallas ibland nordisk ”superfood”. Att vi sällan utnyttjar denna vitaminkälla är kanske inte så konstigt eftersom rönnbär är både sura och bittra.
Det finns knappast någon som gillar att äta rönnbär direkt från trädet, men om du tillreder dem blir upplevelsen en helt annan.
Rönnbär går utmärkt att använda till sylt och geléer eller en till en syrlig ketchup. Ett annat enkelt sätt att ta tillvara rönnbär är att lägga in dem. Rönnbären börjar påminna om kapris och är dessutom betydligt billigare.
Rönnbären är Nordens kapris
Rönnbärskapris har en fin syra och sälta och kan användas som vanlig kapris i all matlagning. Så länge rönnbärskaprisen ligger i lagen har den lång hållbarhet.
Rönnbärskapris
Mängd: 500 g
Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
500 g rönnbär
500 g salt
2 dl ättika
4 dl socker
1l + 6 dl vatten
Instruktioner
Koka upp en liter vatten med 500 gram salt. Tillsätt sedan bären och låt sjuda i fem minuter.
Häll av vattnet.
Koka en ättikslag av ättika, socker och sex deciliter vatten i en annan kastrull.
Tillsätt bären och låt det sakta koka upp.
Häll allt i en ren och lufttät burk. Lagen skall täcka bären helt. Låt stå mörkt och kallt i minst en vecka.
En speciellt god kombination får du om du blandar smör och färska örter med samma mängd rönnbärskapris. Smaka av smöret med salt och svartpeppar.
Tips för rönnbärsplockaren
Rönnbären smakar olika på olika träd. Prova dig fram. Den första frosten gör rönnbären sötare. Du kan naturligtvis vänta på frosten, men samma effekt får du om du fryser in bären.