Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dags för invånare i Pernå och Forsby att städa gården – i september kommer staden på tillsynsrunda

Vägskäl med skylt som visar Forsby skola och Kullbyvägen.
Bildtext I september besöker politiker och tjänsteinnehavare Forsby och Pernå. Arkivbild.
Bild: Yle / Hanna Othman

Senast nu är det dags för fastighetsägare i Forsby och Pernå i Lovisa att sätta gården i skick.

Politikerna i byggnads- och miljönämnden kommer att gå på fasadtillsyn tillsammans med byggnadsinspektörer och miljöövervakare.

Tillsynsrundturen ordnas den 18 september och rutten går via väg 170 och Pernåvägen. Staden brukar ordna en fasadtillsynstur varje höst.

– Fasadtillsynerna görs för att garantera allmän trygghet och trivsel. Det är en lång tradition och tanken är att åka och följa upp läget i tätorterna som vi inte nödvändigtvis kan besöka hela tiden, säger miljöövervakare Veera Männikkö.

Dessutom ger tillsynsrundan politikerna i byggnads- och miljönämnden perspektiv på jobbet som görs inom byggnads- och miljövården.

Gruppen som åker runt i Forsby och Pernå kommer att titta efter olovligt byggande, osaklig lagring och byggnader i dåligt skick. Dessutom kommer man att lägga märke till negativ miljöpåverkan som orsakas av avfall och avfallshantering.

I förgrunden en damm, i bakgrunden en container.
Bildtext Att ha en container som trädgårdsskjul kan vara praktiskt men kräver tillstånd. Arkivbild från Ingå.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Stadens byggnadstillsyn och miljövård önskar att alla fastighetsinnehavare sätter platserna i skick innan tillsynsrundturen. Ofta rör det sig även om säkerhet.

Byggnads- och miljönämnden önskar se att lagringen på industriområdet ordnas korrekt och att övergivet gods, det vill säga avfall, transporteras bort.

Under coronatiden var det paus men i fjol gjordes en tillsynsrunda i Tessjö. Vart man åker nästa höst är ännu inte bestämt.

– Vi hittade inte något hemskt illa att anmärka på i Tessjö. Det som är ganska vanligt är att ha oordning på gården och grejer som kan anses vara skrot. Vi märkte också att det låg fartygscontainrar på några gårdsplaner. De är förstås behändiga att förvara saker i men de kräver tillstånd, säger Männikkö.

Bilar och skrot på egnahemshusgård
Bildtext Så här skulle det inte få se ut. Illustrerande arkivbild.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Över lag tycker Männikkö att tätorterna i Lovisa är i ganska bra skick.

De fastighetsinnehavarna som har något att förbättra kommer att få ett brev efter tillsynsrundan. Fastigheterna som har fått en anmärkning kommer att inspekteras på nytt nästa vår.

Om fastighetsinnehavaren inte har vidtagit de åtgärder som krävs kommer ärendet att behandlas av byggnads- och miljönämnden. De kan inleda ett vitesförfarande.

Diskussion om artikeln