Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Många vill nu byta bort den dyra börselen – i Borgå har elbolagets kundtjänst flera dagar lång kö

Måns Holmberg står utomhus, bakom honom syns en fasad där det står kontor på finska och svenska.
Bildtext Borgå Energis vd Måns Holmberg säger att det varit en stressig vecka vid kundservicen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Börspriset på el har varit lågt i flera månader, men för ungefär två veckor sedan sköt priset i höjden och elen har varit rekorddyr sedan dess.

Det här fick telefonerna att börja ringa hos elbolaget Borgå Energi då kunderna ville byta bort sitt avtal om rörligt elpris som följer elbörsen. Det handlar om hundratals kunder.

– Vi hade en del kunder som ville byta bort från börsel och andra som ville byta från tillsvidarepriser till fast pris. Man märker att kunderna är alerta och följer med nyheterna om priserna, säger Borgå Energis vd Måns Holmberg.

Han berättar att förra veckan var tuff för deras kundtjänst, men att läget redan lugnat ner sig en del.

När du går in på elbolagets webbplats möts du av ett meddelande som säger att svarstiden i kundtjänsten i värsta fall är några dagar.

Hästholmens kärnkraftverk i Lovisa.
Bildtext Vid kraftverket i Lovisa är årsrevisionen på gång.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Det finns flera orsaker till de höga priserna. För det första görs det arbeten på överföringskabeln mellan Finland och Sverige, vilket betyder att vi har begränsad överföring från Sverige.

För det andra uppstod problem i Olkiluoto 2-reaktorn vilket ledde till att den är ur bruk. Som det nu ser ut kan man sätta igång den först den 4 september.

Samtidigt görs reparationer och årsunderhåll på reaktorerna Lovisa 1 och Lovisa 2.

Och som kronan på verket har det råkat vara vindstilla, vilket lett till att vindkraftverken inte producerat så mycket energi.

Intresset för börsel har ökat

Bland de hundratals samtal som Borgå Energi fick förra veckan var en del nya kunder som ville byta till dem, och andra var gamla kunder som bara ville byta kontraktstyp.

– Andelen kunder som köpte börsel var ganska liten före energikrisen, och speciellt under krisen har det handlat om under fem procent av våra kunder. Men sedan början av året har andelen börselskontrakt vuxit och nu ligger vi på ungefär femton procent.

Holmberg säger att det blir intressant att se om alla dessa tänker fortsätta köpa börsel också genom vintern eller om de tänker hoppa över till ett annat kontrakt då höstkylan kryper in.

I början av augusti låg priset på börsel kring noll euro vissa dagar, sedan dess har det under vissa timmar hoppat upp till till och med 70 cent per kWh.

Diskussion om artikeln