Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsungdomar vill att deras röst ska höras oftare

Aisha Mahmood är styrelseordförande för Helisngfors ungdomsråd.
Bildtext Aisha Mahmood är ordförande för Helsingfors ungdomsråd. Rådet vill se en förändring i hur man behandlar ungdomsinitiativen.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Helsingforsungdomar vill att deras initiativ till staden behandlas fortare och av nämnderna. Fullmäktige röstar om förslaget på onsdag.

Den nya modellen skulle innebära att ungdomsinitiativen besvaras av en nämnd eller direktion. I dagsläget är det borgmästaren och de biträdande borgmästarna som svarar på initiativen och fullmäktige behandlar dem endast två gånger om året.

Helsingfors ungdomsråd anser att en förändring skulle leda till att behandlingstiden av ungdomsinitiativen förkortas betydligt.

– Den nuvarande modellen innebär att ungdomarna lever i ovisshet, eftersom staden inte lyckas informera tillräckligt konkret i vilket skede deras initiativ är, står det i ungdomsrådets uttalande.

Ungdomsrådet hoppas att den nya modellen leder till att samspelet mellan staden och initiativtagaren blir mer konsekvent och genomskinligt.

Ifall beslutet klubbas igenom är det endast de initiativ som hör till stadsfullmäktiges eller stadsstyrelsens befogenheter som skulle besvaras av borgmästaren.

Ungdomsrådet säger att ungdomar i Helsingfors känner dåligt till initiativsystemet och de anser att det inte marknadsförs tillräckligt.

Systemet där Helsingforsungdomar i åldern tretton till sjutton får lämna in initiativ om staden infördes år 2015.