Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Samarbetet mellan Vasa och Umeå fördjupas – Häyry: ”Unikt att två städer som åtskiljs av ett hav och en landsgräns gör ett strategiskt avtal”

Porträttfoto av man mot färggrann tavla
Bildtext Stadsdirektören Tomas Häyry vill se en integrerad region över Kvarken.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Stadsdirektören i Vasa Tomas Häyry hyllar den gemensamma utvecklingsstrategi som Vasa och Umeå godkänt.

Vasa stad och Umeå kommun har enats om en gemensam utvecklingsstrategi som rör näringslivsfrågor, talangattraktion, livsmiljöer och upplevelser.

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry påpekar att Vasa och Umeå redan länge haft ett gott samarbete bland annat med en gemensam färjetrafik och ett gemensamt hamnbolag. Nu har det blivit dags att gå ett steg vidare.

– Vi har konstaterat att det finns så mycket annat vi kunde samarbeta med. För att göra det mer strukturerat och strategiskt så konstaterade vi att det är tid att göra en gemensam utvecklingsstrategi, säger han.

Den gemensamma utvecklingsstrategi som Vasa stad och Umeå kommun nu har enats om syftar till att främja hållbar tillväxt och välfärd i hela regionen genom att ge människor, företag och andra organisationer likvärdiga förutsättningar.

– Vi kan tillsammans göra mera. Idén med strategin är att ett plus ett ska vara mera än två. Det finns mycket potential i den här gemensamma regionen.

– Förhoppningsvis kommer det att synas att det här är en integrerad region där vi har kunnat jobba bort gränshinder som gör det svårare att jobba på bägge sidorna.

Enligt Häyry har Vasa mycket att ge Umeå och vice versa.

– Vi jobbar på olika sätt och vi har konstaterat att vi har olika styrkor. Vasa är en stark industristad med fokus på energiklustret. Umeå är mera en stark universitetsstad och stark inom förvaltningen. Vi är så olika så vi kompletterar varandra.

Fyra fokusområden

I utvecklingsstrategin finns fyra utvalda fokusområden. Vasa och Umeå kommer att jobba för ett innovativt, integrerat, växande och hållbart näringsliv och en konkurrenskraftig region som attraherar talanger.

– I kompetensutvecklingen har vi mycket där vi kan stärka varandra. Vi vet att med vår befolkningsutveckling både här och där så kommer vi inte att klara av efterfrågan på arbetskraft. Därför är det viktigt att vi jobbar ihop för att få hit talanger, säger Häyry.

Dessutom ska stads- och livsmiljöerna vara attraktiva, vilket i sin tur kan leda till att turismen gynnas med gemensamma upplevelser i Vasa och Umeå.

Det finns även ett gemensamt befolkningsmål om att vara totalt 300 000 invånare i städerna Vasa och Umeå år 2050.

– Jag skulle säga att det är unikt att två städer som åtskiljs av ett hav och en landsgräns gör ett strategiskt avtal.

Uppföljningen av samarbetet mellan Vasa och Umeå kommer ske regelbundet för att säkerställa kontinuiteten i det aktiva arbetet.

Diskussion om artikeln