Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militärer på tv i Gabon: ”Vi sätter punkt för den styrande regimen”

Uppdaterad 30.08.2023 08:50.
Gabons president Ali Bongo lögger sin röst i valet den 26 augusti 2023.
Bildtext Gabons president Ali Bongo lägger sin röst i valet den 26 augusti 2023.
Bild: EPA-EFE

I den centralafrikanska staten Gabon säger militärer att de har tagit makten i landet. Budskapet sändes på tv-kanalen Gabon 24 kort efter att resultatet i presidentvalet presenterats.

Gabons sittande president Ali Bongo fick drygt 64 procent av rösterna i ett val som skulle ha förlängt Bongofamiljens dynasti som varat sedan 70-talet. Resultatet presenterades på onsdagsmorgonen, och kort senare syntes högt uppsatta militärer på tv-kanalen Gabon 24.

Journalister som har placerats i landet av nyhetsbyrån AFP rapporterar om att de har hört skott i Gabons huvudstad Librebille under morgonen.

Militärerna ogiltigförklarar valresultatet, säger att gränserna stängs och att statliga institutioner upplöses. De uppger sig representera samtliga säkerhetsstyrkor i landet.

– I det gabonesiska folkets namn, sade officerarna enligt Reuters, och fortsatte:

– Vi har beslutat försvara freden genom att sätta punkt för den styrande regimen.

Bristande legitimitet för valresultatet

Brist på internationella observatörer, förbud mot vissa utländska medier, nattliga utegångsförbud och ett blockerat internet har bidragit till att skada valresultatets legitimitet i landet.

Dagens valresultat skulle markera andra gången Bongo blir omvald. När han omvaldes år 2016 sattes parlamentsbyggnaden i brand i samband med våldsamma protester.

Gabon är tack vare sina oljereserver ett relativt rikt centralafrikanskt land, och har fortfarande starka band till den tidigare kolonialmakten Frankrike. Gabon är också medlemsstat i alliansen mellan oljeproducerande stater OPEC.

Källor: AFP, Reuters