Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsmästarna är med i Sveriges trupp i landskampen – Finland satsar på att bryta trenden: ”Vårt mål i Sverigekampen är seger”

Uppdaterad 30.08.2023 11:38.
Armand Duplantis jublar.
Bildtext Armand Duplantis är, tillsammans med Daniel Ståhl, Sverigekampens starkast lysande stjärna.
Bild: EPA-EFE

Förra veckan vann Armand Duplantis storstilat världsmästerskapet i herrarnas stavhopp medan Daniel Ståhl tog VM-guld i diskus. I helgen tävlar de i landskampen mot ett hugat Finland med VM-bronsdamen Wilma Murto i spetsen.

Ett av höstens säkraste tecken, Sverigekampen – eller Finnkampen om man så vill – är bakom hörnet igen. I år går den anrika friidrottslandskampen, som firar 100-årsjubileum om två år, av stapeln på Olympiastadion i Stockholm den 2–3 september.

Sveriges trupp håller yttersta världsklass, åtminstone vad den bästa idrottaren beträffar, i herrarnas stavhopp och diskus.

För stjärnglansen står de färska världsmästarna Armand Duplantis och Daniel Ståhl. I Budapest vann den 23-årige Duplantis sitt andra VM-guld (utöver VM-guldet inomhus 2022), och lika många VM-guld har den 31-årige Ståhl i prisskåpet. Herrarnas OS-mästerskap är också lika många till mängden: bägge vann OS-guld i Tokyo 2021.

Väntevärdet är att Duplantis och Ståhl fixar segern i respektive gren, men sedan är det öppet om placeringarna 2–6. Sveriges övriga stavhoppare lystrar till namnen William Asker och Linus Jönsson medan Finland representeras av Juho Alasaari, Urho Kujanpää och Albin Lundberg.

Daniel Ståhl jublar.
Bildtext Daniel Ståhls mamma Taina korades i tiderna till finsk juniormästare i kula.
Bild: EPA-EFE

I diskus sekunderas Ståhl av Jesper Ahlin och Simon Pettersson. Finlands diskustrio består av Rami Kankaanpää, Antti Pränni och evigt unge Frantz Kruger.

Finland försöker sätta stopp för Sveriges framfart

Finlands på pappret tyngsta namn är stavhopparen Wilma Murto med ett färskt VM-brons i bakfickan. Hon backas upp av VM-meriterade Saga Andersson och Elina Lampela. Sveriges stavdamer är Hanna Jansson, Sara Winberg och Michaela Meijer.

Wilma Murto juhlii mitalia.
Bildtext VM-brons hämtade Wilma Murto hem från Budapest.
Bild: Lehtikuva

Sverige har på senare år varit starkare i landskampen: de svenska herrarna har vunnit de fyra senaste åren och de svenska damerna de sju senaste åren. Men den saken ska det bli ändring på om man får tro general manager Jani Tanskanen på Finlands Friidrottsförbund.

– Vårt mål i Sverigekampen är för både herrarnas och damernas del seger. Jag tror att det igen kommer att vara en jämn kamp i bägge landskamperna. Finland har ett högklassigt lag på benen i Stockholm, säger Tanskanen enligt friidrottssajten Etusuora.

Totalt har Finlands herrar vunnit 46 gånger mot Sveriges 36 gånger. På damsidan är det motsatta siffror: 47–25 till Sveriges fördel.

Finlands trupp till Sverigekampen hittas här.
Sveriges trupp till Finnkampen hittas här.

Yle sänder Sverigekampen på TV2 och på Arenan. Landskampen refereras på svenska av Niklas Henrichson med Mikael Ylöstalo som expert.

Diskussion om artikeln