Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens fiskarförbund är kritiska mot stoppet på strömmingsfiske: ”Kommersiellt är det den viktigaste fisken i vårt land”

Strömming och sill i trålen.
Bildtext Enligt EU:s förslag på fiskekvoter skulle innebära nästan helt stopp på fiske av strömming och sill.
Bild: Yle / Antti Kolppo

Österbottens fiskarförbund är kritiska till EU-kommissionens förslag för fiskekvoter för år 2024, som skulle innebära nästan helt stopp på fiske av strömming och sill. Ordförande Markus Norrback skulle hellre sett att man minskat på kvoterna.

Om EU-kommissionen får som den vill ska all fiske av strömming och sill sluta nästan helt i mellersta Östersjön och Bottniska viken.

Förslaget väcker kritik vid Österbottens fiskarförbund.

– Det är ett dråpslag för hela fisket. Strömmingen har varit den kommersiellt sett viktigaste fisken i vårt land, så att upphöra med det fisket fullständigt över en natt känns otänkbart, säger Markus Norrback, ordförande för förbundet.

Norrback anser att det skulle ha varit mer realistiskt att minska kvoterna än att helt stoppa fisket.

Det är oklart hur de andra östersjöländerna ställer sig till restriktionerna, men jag har svårt att se att man skulle vara helt positivt inställd

Norrback vill nu se diskussion om det här på nationell nivå och ta reda vad Finlands linje är. Men eftersom förslaget är på EU-nivå säger han att man också måste se vad de övriga östersjöländerna säger om förslaget.

– Det är oklart hur de andra östersjöländerna ställer sig till restriktionerna, men jag har svårt att se att man skulle vara helt positivt inställd. Det är en så drastisk förändring.

Markus Norrback.
Bildtext Markus Norrback, ordförande för Österbottens fiskarförbund, vill se en nationell diskussion för att ta reda på vad Finlands linje är i frågan.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Norrback: Satsningar på att lyfta fram inhemsk konsumtion känns som bortkastade pengar

Enligt Norrback varierar strömmingsbeståndet i Östersjön och han säger att det funnits gott om mindre strömmingar, men att de större strömmingarna saknats.

– Strömming finns, men det skulle kanske ha funnits skäl att se över kvoterna istället för att göra en så här radikal förändring.

Enligt Norrback är det de som trålar på öppet hav som främst skulle drabbas av förslaget, det är de som sitter på störst investeringar. Men även en del mindre kustnära fiskare, skulle drabbas.

– Det känns väldigt främmande eftersom man genom olika regeringsprogram främjat konsumtionen av inhemsk fisk och framför allt påpekat att strömming är ett bra alternativ – och så går det så här. Det känns som bortkastade pengar.