Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bjud på grillfest med medelhavsinspirerad middag – så här tillreder du mat för många

Oblandad sallad med grillade grönsaker och pärlcouscous
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Här tar vi inspiration av medelhavsköket och bjuder på en festmeny med tre överraskande inslag. Rönnbärskapris, pärlcouscoussallad och nordiska oliver – det blir medelhavsmat med nordisk touch.

Många av oss har varit med om fester där man själv har fullt upp med matlagningen medan gästerna sitter vid bordet. Den här middagen är planerad så att du kan förbereda allt till och med dagen innan. Det enda som behövs på själva festdagen är en trivsam kort stund vid grillen.

Leende människor vid ett festbord
Bildtext Den medelhavsinspirerade middagen blev också startskottet för Strömsös höstsäsong.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Grillad pärlcouscoussallad lägger grunden

Grunden till middagen är en pärlcouscoussallad med valfria grillade grönsaker och antingen vanliga oliver eller nordiska oliver, det vill säga inlagda plommon.

Inlagda plommon i en glasburk
Bildtext Omogna plommon blir till nordiska oliver när de ligger i saltlag några veckor.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Pärlcouscous kan du numera hitta i välsorterade matbutiker. Den är matigare än vanlig couscous och gjord av durumvete precis som vanlig couscous, men större. Pärlcouscous påminner lite om små pastabollar.

Portion med grillad fisk och sallad med grönsaker på ett bord
Bildtext Pärlcouscous används mycket i bland annat Libanon där den kallas moghrabieh.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Salladen blir godare om den får stå och dra i sig av den enkla dressingen några timmar. Den kan alltså tillredas dagen innan. Låter du salladen stå länge kan du värma upp den inför servering och vända i lite olja så att den återfår sin glans.

Skala upp receptet enligt antalet gäster.

Grillad pärlcouscousallad

Mängd: 4

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 300 g pärlcouscous

  • 2 paprikor

  • 1 zucchini

  • 15 oliver (nordiska eller vanliga)

  • 1 citron (saft och zest)

  • 50 g färsk persilja

  • olivolja

  • salt

Instruktioner

  1. Koka couscousen enligt instruktionerna på paketet, spola den med kallt vatten och låt torka i en sil.

  2. Dela paprikorna och zucchinin på längden och gnid in dem med lite olivolja och salt.

  3. Grilla paprika och zucchini och dela dem i grova bitar.

  4. Ta ut kärnan från oliverna och skär dem i grova bitar.

  5. Skär persiljan tunt.

  6. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, olivolja, citronsaft och rivet citronskal.

Skurna grönsaker på ett fat
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Fiskpaket med överraskningsingrediens

Salladen serveras med enkla fiskpaket och ett smör gjort på Nordens kapris, det vill säga inlagda rönnbär.

Inlagda rönnbär i en glasburk
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Du kan naturligtvis också använda vanlig kapris men då missar du den överraskande ingrediensen. En sats med inlagd rönnbärskapris blir färdig på en vecka.

Smör med inlagda rönnbär i en skål
Bildtext Här har rönnbärskaprisen blandats med smör och oregano. Smöret ger en god syrlig smak till fisken.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Fiskpaket med forell och kaprissmör

Mängd: 4

Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 600 g forell

  • 50 g smör, rumstempererat

  • 50 g rönnbärskapris

  • 20 g färsk oregano

  • salt

  • svartpeppar

Instruktioner

  1. Portionera fisken i fyra bitar.

  2. Gör fyra fyrkanter med dubbla lager aluminiumfolie och sätt fiskbitarna i mitten.

  3. Hacka kaprisen och oreganon fint och blanda hacket med smöret och smaka upp med salt och svartpeppar.

  4. Fördela smöret på fisken och förslut paketen med skarven uppåt.

  5. Ställ paketen på grillen och baka dem tills fisken har en innertemperatur på 54 grader eller cirka tio-tolv minuter, beroende på värmen på grillen. Använd gärna termometer.

En enkel tzatziki – stapelvaran på medelhavsbordet

Alla har sina egna sätt att tillreda tzatziki. Många river hela gurkan men vill man få en fastare konsistens kan man kärna ur gurkan först, riva den och låta saltet dra ut vätskan. En liten twist får den här tzatzikin av färsk oregano.

Tzatziki i ett fat
Bildtext Oreganoblommor är goda att att äta och passar också utmärkt som garnering.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Tzatziki på Strömsövis

Ingredienser

  • ½ gurka

  • 200 g grekisk yoghurt

  • 1-2 vitlöksklyftor

  • 20 g oregano

  • 15 g olivolja

  • salt

  • svartpeppar

Instruktioner

  1. Kärna ur gurkan och riv på den grövsta sidan på ett rivjärn.

  2. Massera in en nypa salt i gurkan och låt rinna av i en sil i 30 minuter. Krama sedan ut den resterande vätskan med handen.

  3. Riv vitlöken och hacka oreganon.

  4. Blanda sedan yoghurt, gurka, vitlök, oregano och olivolja och smaka av med salt och peppar.

Portion med grillad fisk och sallad med grönsaker på ett bord
Bildtext Medelhavssmakerna har samling på tallriken.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Tips! Lägg tzatzikin och pärlcouscoussalladen på bordet. Förbered fiskpaketen i god tid och ha grillen varm. När det är cirka 15 minuter tills ni skall sätta er till bords slänger du paketen på grillen. Då får du en perfekt timing för middagen.

På andra språk