Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanerva ger en passning till Uefa inför Finlands logistiska elände i EM-kvalet: ”Jätteutmaning – klar fördel för Danmark”

Markku Kanerva.
Bildtext Markku Kanervas landslag jagar fjärde raka segern i EM-kvalet borta mot Kazakstan.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

EM-kvalet fortsätter med nyckelmatcher i september – och årets jobbigaste resor. Markku Kanerva ger inte Uefa full pott för planeringen som leder till att Finland knappt hinner träna.

Nästan 4000 kilometer fågelvägen.

Det är distansen mellan Helsingfors och Astana, huvudstad i Kazakstan. Det är också resan som fotbollslandslaget tvingas hyvla av – med omvägar i och med att Rysslands luftrum är stängt – när EM-kvalet fortsätter nästa vecka.

– Jag skulle ha önskat att Uefa hade tänkt till bättre då vi är tvungna att flyga så långt till Kazakstan. Match på fredag eller lördag hade gett oss bättre förberedelser. Men vi får lov att anpassa och inte klaga, säger förbundskaptenen Markku Kanerva till Yle Sporten i samband med trupputtagningen.

– Det blir en jätteutmaning för oss. Vi har bara två träningspass före första matchen, sedan flyger vi till Helsingfors och hinner med en träning inför Danmark. Det är inte idealiskt.

EM-kvaltruppen

I en kvalgrupp som liknar ett folkmyller på Strøget spelar Danmark samtidigt hemma mot slagpåsen San Marino före det nordiska mötet på Olympiastadion.

– Visst har Danmark en klar fördel. De har inga långa resor och kan förbereda sig i lugn och ro, men det enda som räknas är vad som händer på gräsmattan.

– De här två kvalmatcherna visar riktningen för kvalet. Jag hoppas på minst fyra poäng. Då är vi verkligen med i fajten om att vinna gruppen.

Tre spelare från MLS

Då Kanerva presenterade sin trupp – utan skrällar förutom HJK:s debutant Kevin Kouassivi-Benissan – rörde många av frågorna spelarna i Nordamerika.

I sommar har Teemu Pukki och Jere Uronen flyttat över Atlanten och ökat mängden blåvita inslag i MLS. Här kommer också ett annat logistiskt bekymmer för landslaget.

Spelschemat i USA är tajt och Kanerva försökte förhandla med några klubbar om att släppa spelare tidigare till EM-kvalet.

– Det gav, som väntat, inga resultat.

– Det här är långt ifrån perfekt, men spelarna har olika erfarenheter av resorna.

Teemu Pukki i Minnesota United 2023.
Bildtext Efter framgångsrika år i Norwich valde Teemu Pukki att gå till Minnesota United i sommar.
Bild: Brace Hemmelgarn-USA TODAY Sports/All Over Press

I den här truppen finns tre MLS-spelare med (Pukki, Uronen och Robert Taylor). Skadade Robin Lod och Leo Väisänen är däremot en bit från att vara högaktuella just nu i en trupp som innehåller 25 spelare.

– Jag såg ingen större orsak att göra stora rockader från förra samlingen. I går var Marcus Forss också med i truppen, men han skadade vristen i engelska ligacupen och kommer åtminstone inte med till Kazakstan.

Största delen av spelarna har hittat en klubb där de får speltid, men Glen Kamara har vandrat i rakt motsatt riktning i Rangers. Kamara har bara spelat drygt 100 minuter klubbfotboll sedan EM-kvalet startade i mars och har kopplats ihop med olika klubbar.

– Hans fysiska form är det inget fel på, men spelare behöver också matchträning. Det här är inte idealiskt och jag hoppas att han gör klart med en ny klubb så fort som möjligt.

Kazakstan har överraskat

I juni visade landslaget att de kan skapa resultat utan Kamara. Kanerva bänkade Rangers-mittfältaren då Finland slog Slovenien och landslaget leder kvalgruppen efter fyra matcher.

– Hur många hade trott att vi möter Kazakstan i en toppmatch i gruppen i femte omgången? De har överraskat mig en del, men de har utvecklats under de två senaste åren, säger Kanerva.

Hur många hade trott att vi möter Kazakstan i en toppmatch i gruppen i femte omgången?

Markku Kanerva

I VM-kvalet 2021 vann Finland över Kazakstan både hemma och borta. Nu har kazakerna radat upp segrar – bland annat en riktig knall hemma på plastgräset mot Danmark.

– De har tio spelare från Astana, ett lag som är på väg in i Conference League-gruppspelet. De spelar tuffa matcher och de känner varandra, men deras styrka är ett gediget spel för laget.

Omständigheterna gör bortamatchen i Astana besvärlig, kvalitén på motståndet gör hemmamatchen mot Danmark till en riktig utmaning. I kvalpremiären i Köpenhamn föll Finland rättvist efter ett hattrick från Rasmus Højlund.

Højlund fullbordar sitt hattrick - Spela upp på Arenan

Manchester Uniteds jättevärvning har varit småskadad och inte debuterat i England, men finns med till EM-kvalet. Förbundskaptenen Kasper Hjulmand har redan flaggat för att Højlund kan sparas till Danmarks huvudmatch mot Finland.

– Jag anade att kan bli så och vi möter en väldigt effektiv anfallare. Men Danmark har så många duktiga spelare framåt att det krävs ett starkt försvarsspel.

– Däremot har de haft vissa problem i försvarsspelet i kvalet och eventuellt visat viss osäkerhet med formationsbyten. Å andra sidan har de ett så slagkraftigt lag att de har möjligheten att byta.

Så fortsätter EM-kvalet

  • 7 september: Kazakstan–Finland

  • 10 september: Finland–Danmark

  • 14 oktober: Slovenien–Finland

  • 17 oktober: Finland–Kazakstan

  • 17 november: Finland–Nordirland

  • 20 november: San Marino–Finland

Yle direktsänder Finlands matcher i EM-kvalet.

Tabellen
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Finland3–0–19
Kazakstan3–0–19
Danmark2–1–17
Slovenien2–1–17
Nordirland1–0–33
San Marino0–0–40

De två bästa i kvalgruppen går till EM i Tyskland nästa år.

Diskussion om artikeln