Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nikotinpåsar kan bli dyrare – expert skulle helst förbjuda dem helt och hållet

Närbild på två händer som håller i en dosa med nikotinpåsar, alltså vita snuspåsar. Personen håller snusdosan i ena handen, i andra håller hen i två stycken nikotinpåsar.
Bildtext Sedan april har det varit lagligt att sälja och importera obegränsade mängder av nikotinpåsar i Finland.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Regeringen vill inte förbjuda nikotinpåsar, men tänker däremot höja beskattningen. Priset på en burk kan stiga med 2,5 euro.

Just nu kostar en burk med nikotinpåsar omkring 6 euro. Regeringens plan är att höja beskattningen på produkten så att burkarna nästar år kostar omkring 8,50 euro.

Regeringen uppskattar att skatteintäkterna för nikotinpåsar årligen kan uppgå till 50 miljoner euro. Enligt uppskattning kommer det alltså att säljas omkring 25 miljoner burkar årligen i Finland.

I samband med att beskattningen höjs kommer nikotinpåsar att inkluderas i tillämpningsområdet för tobakslagen. Det här betyder att det kommer att krävas tillstånd för att sälja produkten, vilket man inte har behövt sedan april.

I april slutade Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) att klassa nikotinpåsar med över fyra milligram nikotin som läkemedel. Sedan dess har det varit lagligt att sälja och importera obegränsade mängder av nikotinpåsar i Finland.

Liknande hälsoeffekter som av snus

Hanna Ollila, expert vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), önskar att försäljningen av nikotinpåsar skulle förbjudas helt i Finland.

– Att begränsa försäljningen så att man minimerar produktens lockelse är ändå en fungerande sekundär lösning, säger hon till STT.

Enligt Ollila är hälsoeffekterna av nikotinpåsarna liknande som av snus. Nikotinet är beroendeframkallande och belastar hjärtat och blodcirkulationen.

Hälsoorganisationer har vädjat till butiker att sluta sälja nikotinpåsar.

Från och med den 21 juni har det varit förbjudet att sälja nikotinpåsar som innehåller 20 milligram nikotin eller mer. Förbudet gäller tills statsrådet slutligen fattar ett beslut om påsarna.