Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Essayah: Finland ska aktivt motarbeta strömmingsförbud i EU

Uppdaterad 31.08.2023 15:06.
Närbild av Sari Essayah som står och talar.
Bildtext Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah kritiserar EU-kommissionens förslag om att stoppa strömmingsfisket. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Förslaget om att begränsa fisket av strömming i EU är både överraskande och oskäligt. Det säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD).

Ett fiskeförbud skulle få förödande effekter för näringslivet i Finland och därför kommer Finland att föreslå ändringar i EU:s förslag, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.

Finlands ställningstagande i frågan utarbetas nästa vecka.

EU-kommissionens förslag går ut på att pausa strömmingsfisket och begränsa laxfisket nästa år. Essayah beskriver förslaget som överraskande och oskäligt.

Essayah säger att förslaget inte tar hänsyn till de råd som Internationella Havsforskningsrådet lagt fram.

– Enligt dem kan fisket fortsätta med en mindre kvot, säger Essayah till Yle Uutiset.

Finland diskuterar med andra EU-länder

Förslaget kommer som en överraskning för många i och med att strömmingsläget förbättrats under de senaste åren. Ett förbud skulle särskilt drabba länderna i Östersjöregionen.

Sari Essayah konstaterar att det skulle bli svårare för fiskare att försörja sig enbart på fiske om förslaget blir verklighet.

Finland kommer aktivt att diskutera förslaget tillsammans med andra EU-länder, säger ministern.

– Strömming är den viktigaste fångsten i havsområdet och är också viktig med tanke på försörjningsberedskapen. Det här skulle leda till förlorade arbetstillfällen.

Ministerrådet ska behandla förslaget och övriga fiskekvoter i slutet av oktober.

Slut på yrkesfisket i Finland?

34:53

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets text Ministeri Essayah silakan pyynnin kieltämisestä: Rajoitus aiheuttaisi työpaikkojen menetyksiä – Suomi pyrkii muuttamaan ehdotusta skriven av Vesa-Matti Ruuska. Översättning: Märta Nummenmaa.