Vem som helst kan ge injektioner för att fixa utseendet – kosmetolog: Det är lite vilda västern i vår bransch
I Sverige infördes för några år sedan en lag som kräver att man ska vara till exempel sjuksköterska för att få ge injektionsbehandling. I Finland kan vem som helst ge injektionsbehandlingar med hyaluronsyra, så kallade fillers.
Regeringen ska se över lagstiftningen för estetisk kirurgi. Skönhetsbranschen hoppas på riktlinjer också för fillers.
Förutom att vem som helst kan ge injektioner kan också vem som helst beställa hyaluronsura och injektionspennor på nätet.
Ida Lindberg studerar tredje året till kosmetolog på yrkesskolan Vamia i Vasa. Hon är kritisk till att det är så lätt att beställa fillers på nätet.
– Jag tycker inte att det är så bra att vem som helst kan ge injektioner. Helst borde man ha någon sorts utbildning så man vet vad som kan hända.
Hennes studiekompis Fanny Antell håller med. Men fillers är ingen stor grej bland hennes kompisar.
– Det är inget som vi pratar jättemycket om. Och inte känner jag någon som skulle beställa på nätet och ge fillers själv heller.
– Och då skulle jag nog säga ”åk till en riktig salong och få det fixat ordentligt”, säger Ida Lindberg.
Det finns många risker förknippade med fillers, sticker man fel kan man till exempel förorsaka en blodpropp. Trots riskerna saknas det i dag reglering av behandlingarna.
Regeringen ska utreda om lagen för estetiska ingrepp borde skärpas. I första hand handlar det om estetisk kirurgi, men röster höjs för att också injektionsbehandlingar borde regleras i lag.
– Jag tycker det är oroväckande att personer utan hälsovårdsutbildning kan ge fillers. Valvira har bestämt att botox endast får ges av vårdutbildad personal, men fillers kan vem som helst ge, säger Virve Koljonen som är professor i plastikkirurgi vid Helsingfors universitet.
Enligt Anna Kylä-Kaila på Utbildningsstyrelsen ingår injektionsbehandlingar inte i utbildningen till kosmetolog. Det kräver stor kunskap i bland annat anatomi, nålteknik och kontraindikation för att på ett säkert och tryggt sätt kunna ge injektioner under huden.
Ingen övervakar fillers
På KFF, Kosmetologförening i Finland, anser man att det är bra att frågan om injektionsbehandlingar börjar diskuteras i samhället.
– Vi välkomnar tydligare riktlinjer för vem som får utföra injektionsbehandlingar, säger föreningens ordförande Ville Äikäs.
Produkter och leverantörer av fillers bestämmer själva vilken utbildning de vill att utövaren av deras varumärke har och vilka kurser de ska gå. Deras intresse är kommersiellt och någon övervakande myndighet finns inte. Globalt finns en uppsjö av fillers som vem som helst kan köpa och använda.
Borde kosmetologer som erbjuder injektionsbehandling också ha en sjukvårdsutbildning?
– Det här är en fråga mellan leverantören och tillverkaren av fillers och den som ger fillers till kunder. Men sjukvårdsutbildade kosmetologer har naturligtvis helt andra bakgrundskunskaper för injektioner.
KFF har drygt 2 700 medlemmar och Ville Äikäs konstaterar att föreningens medlemmar är experter på hudvård, medan injektionsbehandlingar hör till ett annat kunskapsområde.
Utbildning ger trygghet
Efter 25 år med köksjobb gjorde Anneli Heikkilä-Nordmyr en tvärvändning och satsade på skönhetsbranschen istället. Det började med en utbildning i medicinsk fotvård och sen utbildade hon sig till kosmetolog.
– Jag har jobbat i den här branschen sedan år 2015. Redan då började intresset för fillers bli vanligare också i Österbotten och jag hade en del kunder som var intresserade.
Då valde Anneli att utbilda sig till sjukvårdare.
– Jag vill att mina kunder ska känna sig trygga och jag vill själv känna mig trygg då jag ger injektioner med hyaluronsyra.
Anneli ger inte injektioner till minderåriga och några extrema grejer, som hon kallar det, gör hon inte.
– De här riktigt stora läpparna gör jag inte, utan jag fokuserar på att fixa kråksparkar runt ögonen eller åtgärda mungipor som börjat falla ner. Lite mindre saker.
Hon tycker att det är bra att frågan om vem som ska få ge injektionsbehandlingar diskuteras.
– Samtidigt bjuds olika skönhetstjänster ut på loppissidor på nätet. Det är nog lite vilda västern i den här branschen, säger Anneli.
Fanny Antell är rätt säker på att hon ska vidareutbilda sig inom skönhetsbranschen. Ida Lindberg har inga specifika framtidsplaner.
Om du fick jobb som kosmetolog på en skönhetssalong skulle du kunna tänka dig att ge fillers?
– Jag vill nog ha lite mer utbildning för att veta vad jag håller på med. Skulle jag göra det skulle jag nog inte veta vad jag håller på med, säger Ida.
Spotlight: Skönhetshetsen
27 min