Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: Stashing – när din partner vill gömma undan dig

Blond kvinna lutar hakan i handen och ser fundersam ut
Bild: Aleksandr Davydov

Du träffar en person och ljuv musik uppstår. Pratet flödar på, ni har mycket gemensamt, attraktionen är uppenbar och allt verkar väldigt lovande.

Det är bara det att ni aldrig ses bland folk. Du har fortfarande inte fått träffa hens kompisar. Och när du föreslår att det kanske skulle vara dags att lära känna varandras familjer byter hen raskt samtalsämne.

Fenomenet i sig är knappast nytt, men dejtingtermen ”stashing” har dykt upp först under senare år.

Direkt översatt från engelska är stashing att gömma undan någonting. Och det är ju precis det som det är fråga om när man blir utsatt för stashing av personen man dejtar. Av någon anledning vill hen gömma undan dig.

Också Relationspodden har fått brev om ämnet.

”Jag var jättekär och allting tydde på att känslorna var ömsesidiga. Han träffade mina vänner, men jag fick aldrig se röken av någon av hans kompisar. Han sa att han helst ville ha mig för sig själv och dum som jag var tyckte jag det var lite gulligt. Men sedan började jag fatta att han helt enkelt inte ville att folk skulle se oss tillsammans, eftersom han fortfarande spanade in andra kvinnor och det kanske kunde dyka upp någon ännu bättre ...”

Tack men nej tack 32

Stashing är med andra ord inte ett speciellt trevligt beteende. Ibland kan det i och för sig finnas helt förståeliga anledningar till att man inte vill att den nya kärleken möter ens familj. Man kanske skäms för något i sin bakgrund och är rädd att partnern ska lägga benen på ryggen om hen får reda på detta.

Men ofta ägnar personer sig åt att gömma undan sina partner just för att ännu hålla alla dörrar öppna.

Det är lättare att göra slut med någon om förhållandet var hemligt. Och egentligen kanske man aldrig var ute efter en seriös relation, men detta höll man för sig själv.

Har du råkat ut för stashing?

Har du blivit undangömd av en person som du dejtade? Hur tog det hela sig i uttryck?

Fick du någonsin veta vad hens beteende berodde på?

Eller kanske du själv har haft anledning att gömma undan din partner från dina nära och kära?

I nästa veckas avsnitt av Norrena & Frantz ska vi grotta ner oss i fenomenet, och vi behöver din hjälp!

Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigeras form här på svenska.yle.fi.