Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stora sparåtgärder väntar Östra Nylands välfärdsområde: ”Det behövs klara nedskärningar i verksamheten”

En man i beige jacka tittar in i kameran
Bildtext Välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist. Arkivbild.
Bild: Fredrika Sundén / Yle

Östra Nylands välfärdsområde måste spara in åtminstone 50 miljoner euro de kommande åren. Hur det ska göras har inte bestämts än, men man kan behöva minska på antalet verksamhetsställen.

På välfärdsområdesstyrelsens möte på torsdagen (31.8) ska politikerna diskutera budgetplanen för nästa år och planeringsramen för 2024–2026. De slutliga besluten om budgeten tas först senare i höst.

Enligt beredningen inför mötet, som gjorts av ekonomidirektör Minna Sevón, ser välfärdsområdet ut att gå 27,5 miljoner euro på minus i år. Underskottet från i år och nästa år måste täckas innan slutet av 2026.

För att lyckas med det behöver välfärdsområdet spara in mellan 13 och 15 miljoner euro år 2024. Åren 2025 och 2026 måste man bli så pass mycket på plus att de tidigare årens underskott jämnar ut sig.

Det betyder att man måste fortsätta skära i verksamhetsutgifterna även om inflationen gör det svårare. 2025 behöver man spara 24 miljoner euro och 2026 49 miljoner euro, enligt beredningen.

Enligt de uträkningarna behöver Östra Nylands välfärdsområde sammanlagt spara in mellan 86 och 88 miljoner euro under åren 2024–2026.

– Jag skulle inte säga att det är en fix summa för vi kommer att få nya kalkyler som gäller till exempel statens finansiering. Det som vi åtminstone måste se över är det underskott vi gör i år och hur vi planerar nästa år, säger välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist.

Ett vårdbiträde sätter en dyna under foten på en äldre dam.
Bildtext Trots sparbehovet måste man bevara en god basservice och lyckas locka personal. Arkivbild.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Om verksamheten fortsätter som tidigare så blir det ett underskott på minst 26 miljoner euro år 2024.

– Frågan är då hur vi ska täcka årets underskott och det kommande underskottet. Ramarna för 2025 och 2026 är ganska kalkylmässiga och osäkra ännu i det här skedet. Men om man räknar ihop det här som det ser ut nu så talar vi om summor på åtminstone 54–55 miljoner euro, säger Lönnqvist.

Hur ska välfärdsområdet spara in så mycket pengar?

– Vi håller på med ett produktivitetsprogram som vi har jobbat med internt. Till exempel på fullmäktiges aftonskola på tisdagen gick vi igenom olika scenarier och funderade på var välfärdsområdet är kostnadseffektivt och var det finns saker som man ännu kan se över, säger Lönnqvist.

Det finns ännu inget utkast över produktivitetsprogrammet. Det kommer till beslutsprocessen under hösten.

Svåra beslut på kommande

Enligt Lönnqvist är det för tidigt att ta ställning till eventuella nedskärningar, men det verkar troligt att sådana måste göras.

– Jag hoppas på andra modeller men nog ser det ganska krasst ut för det här underskottet är så pass stort. Det är ju kring sju procent av vår målbudget, säger Lönnqvist.

Ett sätt att spara pengar är att sluta använda flera olika patientdatasystem.

– På lång sikt så är ju vår målsättning att vi bara ska ha ett patient- och klientdatasystem i regionen. Där borde det bli besparingar men det kommer ju inte att täcka det här underskottet, säger Lönnqvist.

Aulan i Lovisa hälsostation. På en skylt i taket står det Laboratorium/röntgen.
Bildtext Det kan bli aktuellt att skära ner på antalet verksamhetsställen, men inget är ännu bestämt. Arkivbild från hälsocentralen i Lovisa.
Bild: Mira Bäck / Yle

Välfärdsområdet ska också göra upp en plan för sina fastigheter. Nu hyrs de i första hand av kommunerna för tre år, med option på ett år till.

– Hur många verksamhetsställen vi ska ha, det är saker vi kommer att diskutera under hösten, säger Lönnqvist.

Så det kan bli nödvändigt att stänga något verksamhetsställe?

– Eventuellt, det är möjligt. Men var eller vad, det är för tidigt att ta ställning till. De här summorna är ändå så stora att det behövs klara nedskärningar i verksamheten, det tror jag, säger Lönnqvist.

Han påpekar att problemet på inga sätt är unikt för Östnyland.

– Alla välfärdsområden står inför samma ekonomiska problem och tampas med de här frågorna, säger Lönnqvist.

Det har varit svårt för Östra Nylands välfärdsområde att rekrytera personal. Man vill vara en attraktiv arbetsgivare och hitta duktiga personer som vill jobba för hälsa, välfärd och räddningsväsendet. Därför vill Lönnqvist inte måla upp en alltför dyster bild.

– Men det är nog en stor och svår reform vi håller på med, konstaterar han.

Läget underlättas inte precis av att det måste sparas också inom specialsjukvården som HUS-sammanslutningen sköter om. Sammanslutningens styrelse beslöt i somras att budgeten för nästa år kommer att innehålla 52,1 miljoner euro mindre än vad sammanslutningens fullmäktige föreslog.