Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Båtägare i Borgå varnas för tjuvar – båtplatsinnehavare i Hammars vill börja vakta båtarna på nätterna

båtar i en å
Bildtext Borgå stads hamnföreståndare rekommenderar att båtägare skaffar en försäkring till båten. Problemet med stölder är svårt att komma åt.
Bild: Edith Krohn/YLE

Inbrotten i båtar har varit fler än vanligt i Borgå den här sommaren. Polisens statistik visar att sådana här stölder numera inträffar också i stadens centrum.

– I drygt trettio år har jag skött det här jobbet och så här mycket stölder har vi aldrig tidigare haft, berättar Janita Pihlaja-Wickholm.

Pihlaja-Wickholm jobbar som hamnföreståndare i Borgå. Hon vet av erfarenhet att inbrotten i båtar brukar öka när höstmörkret faller, men upplever att situationen i år är värre än vanligt.

– Därför har vi uppmanat folk som inte åker ut med båten mera att inte lämna den vid bryggan utan att i stället ta upp den, säger hon.

Fler i Borgå, färre i Sibbo och Lovisa

Borgå stad har fått in drygt tio anmälningar om stölder i båtar som ligger förtöjda vid stadens bryggor. Också andra illgärningar har förekommit i år.

– De har släppt löst båtar som inte farit fast med lås. Det har hänt ett och annat den här sommaren, berättar Janita Pihlaja-Wickholm.

Vid polisen uppger kommissarie Leif Malmberg att det i augusti gjorts fler anmälningar om stölder i båtar i Borgå än året innan.

Stölderna i augusti i fjol skedde främst utanför Borgå centrum, medan de i år har förekommit i centrum, Sakta farten och Tolkis.

Staplar över mängden stölder i båtar i Borgå, Sibbo och Lovisa. I Borgå har antalet fall ökat från tre till fem, i Sibbo minskat från fyra till ett och i Lovisa minskat från ett till noll fall av stölder. Statistiken gäller augusti månad i år och i fjol.
Bildtext Statistiken för år 2023 är mängden fall som registrerats fram till 30.8. En elektronisk polisanmälan dyker upp i systemet med en eller två dagars fördröjning. Det exakta antalet för augusti kan vara lite högre.

I Lovisa och Sibbo är anmälningarna i augusti i år färre än för ett år sedan.

Säkerhetsportar hjälper inte

Problemet med stölder av bränsle eller andra tillbehör i båtar är svårt att komma åt. I år har inte ens säkerhetsportar stoppat tjuvarna, berättar Janita Pihlaja-Wickholm.

– Både i Maren, Sakta farten och i Gammelbacka har de farit iväg med bränsle och där finns det portar vid alla bryggor, berättar hon.

port på båtbrygga
Bildtext Säkerhetsportarna har inte ökat säkerheten vid Borgå stads bryggor i år.
Bild: Edith Krohn/YLE

Enligt henne går det att komma förbi en port. Dessutom kommer tjuvarna inte alltid till fots, utan med båt.

– I Sakta farten tömde de en stor båt på en stor mängd bränsle. Det gör man inte för hand, utan de hade nog någon slags pump med sig.

Vill starta vaktpatrull

Under sommaren har en båtplatsinnehavare i Hammars tagit kontakt med staden. Han är redo att ordna övervakning vid hamnen på natten, om han får andra båtinnehavare med.

Nu ska staden skicka meddelanden till de andra båtplatsinnehavarna i hamnen, så att de som är intresserade kan höra av sig.

Båtar vid Hammars småbåtshamn i Borgå.
Bildtext En person som hyr en båtplats av staden i Hammars har tagit initiativ till en vaktpatrull som skulle hålla koll på läget i båthamnen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Ett liknande system med vaktturer fanns på 1980-1990-talet, minns Janita Pihlaja-Wickholm. Hon anser att den effektivaste övervakningen görs med människor på plats i hamnen, som följer med vad som händer.

– Det lönar sig inte att ha en vaktfirma som kommer förbi en gång i timmen. Är tjuvarna redan i båten hukar de ner och fortsätter när bilen åkt iväg.

Viltkameror bättre än övervakningskameror

Janita Pihlaja-Wickholm ger inte heller mycket för vanlig kameraövervakning. Det skulle krävas många kameror och också personal som kunde gå igenom videomaterialet. Det kan också vara svårt att identifiera tjuvar utgående från materialet.

båtar i en å
Bildtext Kommuntekniken i Borgå har cirka 780 båtplatser runt om i staden. I år hyr omkring 730 personer en båtplats av staden.
Bild: Edith Krohn/YLE

En del båtägare använder viltkameror i båten. Kameran skickar sedan bilder till ägarens mobiltelefon om någon eller något rör sig på båten.

Med hjälp av en viltkamera blev en tjuv fast i en av småbåtshamnarna i fjol, berättar Pihlaja-Wickholm.

Hon rekommenderar att båtägare har en täckande försäkring och att man tar med sig det man kan när man lämnar båten vid bryggan.

– Man ska inte lämna något i båten som lätt går att ta loss. Om du inte själv tar det så tar nog någon annan det, konstaterar hon.

Diskussion om artikeln