Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Päivi Räsänens andra rond i rätten inleds i dag – får hjälp av kristna superjurister

Päivi Räsänen.
Bildtext Riksdagsledamot Päivi Räsänen infinner sig vid Helsingfors hovrätt idag.
Bild: Silja Viitala / Yle

Hovrätten börjar i dag sin behandling av fallet där Kristdemokraternas Päivi Räsänen står åtalad för hets mot folkgrupp på grund av sina uttalanden om homosexuella.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Päivi Räsänen ska infinna sig i Helsingfors hovrätt i dag då behandlingen av fallet drar igång.

Tingsrätten friade i fjol Räsänen från alla anklagelser för hets mot folkgrupp, men domen överklagades av åklagaren.

Fallet handlar i ett nötskal om kommentarer, uttalanden i radioprogram och inlägg på sociala medier, i vilka Räsänen bland annat har framfört kritik mot homosexuella. Det här ledde till att åtal mot Räsänen väcktes i april 2021, för tre fall av hets mot folkgrupp.

Friades i tingsrätten – på de här punkterna

Den äldsta helheten som togs upp i tingsrätten förra året var en pamflett från år 2004 där Räsänen diskuterar huruvida homosexualitet är fel och vad den beror på.

I tingsrättens friande dom ansågs det att man måste ta i beaktande pamflettens tilltänkta målgrupp, det vill säga den kristna Lutherstiftelsens medlemmar, och den samhälleliga diskussionen vid den tiden.

I helheten som rör ett inlägg på plattformen X (tidigare Twitter) från sommaren 2019, där åklagarna anser att Räsänen har hetsat mot homosexuella, menade tingsrätten att inlägget ska ses som en del av en intern debatt inom kyrkan.

Den tredje punken rör Räsänens kritiska uttalanden om homosexualitet i Yle Puhe från 2019, och där ansåg rätten att programvärden medvetet hade fiskat efter chockerande kommentarer av Räsänen.

Riksdagsledamot Päivi Räsänen ser sammanbiten ut bakom en rad mikrofoner.
Bildtext Päivi Räsänen har en lång historia när det gäller kontroversiella uttalanden om homosexualitet. År 2010 ledde hennes kommentarer i en debatt till att tiotals tusen finländare skrev ut sig ur kyrkan.
Bild: Silja Viitala / Yle

Åklagarsidan missnöjd med tingsrättens resonemang

Tingsrätten ansåg att åtalet mot Räsänen innehöll felaktig information gällande radioprogrammet. Åklagarna uppgav att Räsänen kallat homosexualitet för en genetisk avvikelse och sagt att homosexuella är mindre värda än heterosexuella.

Åklagarsidan håller inte med om att de skulle ha ljugit om vad Räsänen sagt. De hävdar att åtalet innehåller direkta citat från Räsänen, och en beskrivning om hur åklagaren anser att citaten objektivt måste tolkas.

Åklagarmyndigheten har uppgett att åklagaren har en skyldighet att berätta varför och hur uttalandena är kränkande på det sätt som lagen stipulerar.

Svårt att avgöra när yttrandefriheten missbrukas

Fallet Räsänen har kommit att handla om yttrandefrihet och vad man får och inte får säga i olika sammanhang.

Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet menade att domen i tingsrätten var välkommen då den skapar en tydligare bild av vad lagen säger om hets mot folkgrupp.

– Det är en bra dom just därför att den visar yttrandefrihetens gränser på den positiva sidan, att man i vissa kontexter faktiskt får yttra sig, kommenterade Nuotio efter att den friande domen hade fallit.

Nuotio menade att domen var grundlig och välmotiverad och han ansåg också det kunde bli svårt att få domen överklagad i hovrätten.

Hjälp av kristna superjurister

Under de senaste åren har Päivi Räsänen fått hjälp och stöd av bland annat den kristna internationella organisationen ADF International, som säger sig ha koordinerat Räsänens försvar med hjälp av superjurister.

ADF International beskriver sig själva som en kristen rättshjälpsorganisation som bland annat värnar om religions- och yttrandefrihet.

ADF International beskriver Räsänen som ”finländsk mormor och riksdagsledamot”. Organisationen har ordnat en insamling som i skrivande stund har samlat in över 12 000 euro, som ska användas för att se till så Räsänen får den bästa möjliga juridiska hjälpen inför rättegången.