Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Åldersrekommendationen för Svenska Teaterns storsatsning Ronja Rövardotter skapar förvirring: ”Vi vill göra Ronja på blodigt allvar”

Uppdaterad 01.09.2023 10:54.
Ronja och Birk som sitter på ett stenblock.
Bildtext Antonia Atarah gör sin första huvudroll som Ronja Rövardotter, David Bengtsson spelar Birk.
Bild: Cata Portin

Ronja Rövardotter är redan nu en succé. Den har sålt fler förhandsbiljetter än någon annan pjäs på Svenska Teatern, men många föräldrar har hört av sig kring åldersrekommendationen på 10 år.

Svenska teaterns storsatsning är samma originaldramatisering som den finlandssvenska dramatikern Annina Enckell, i dialog med Astrid Lindgren, satte upp 1987. Då fick Ronja Rövardotter världspremiär på Svenska Teatern.

Regissören Erik Pöysti hade nyligen läst boken om rövardottern Ronja för sin dotter Alma Pöysti, som skulle fylla sex år. Därför blev det en barnpjäs, och just Ronja. På premiären satt Alma Pöysti mellan Astrid Lindgren och Tove Jansson. Den rekommenderade åldersgränsen i den nya regin av David Sandqvist väcker förvåning hos många föräldrar som förväntar sig en barnpjäs.

– Jag har själv tänkt på boken som ganska idealisk för 6–8 åringar. Det förvånar mig att man väljer att göra en pjäs för en så hög åldersgrupp, säger Ann-Sofi Bäckström och fortsätter:

– Nästa känsla var besvikelse. Jag har själv tre barn och om jag följer rekommendationerna kan två inte gå på den. Det känns ledsamt eftersom Ronja är en sagofigur som länge funnits i vår familj. En 11–12-åring kanske inte genast ropar hurra när man nämner Ronja, medan en 7–8-åring nog gör det.

Cilla Schroeder hade tänkt se föreställningen med sin 6-åring efter att i somras ha läst och gillat boken väldigt mycket.

– Vi valde istället en annan pjäs. Jag ville inte riskera att hon blir rädd. Det var bra att åldersgränsen var tydligt utsatt.

Ronja Rövardotter (7)
Bildtext Åldersgränsen för filmversionen av Ronja Rövardotter är 7 år.
Bild: Joakim Strömholm / Denise Grünstein

Astrid Lindgrens klassiker är en bok som många läser för barn i åldern 6–9 år, vilket också är rekommendationsåldern i bokhandlarna. Också filmen är tillåten från 7 år.

Många föräldrar har därför ringt upp Svenska Teaterns biljettkassa och frågat om åldersgränsen, berättar informatör David Lindström.

– Inte bara ringt utan också vid bokningen sagt att de hade som avsikt att komma med sin 3-åring. En del har uppfattningen att Ronja är en barnpjäs, vilket den är. Men i det här fallet är föreställningen riktad till barn mellan 10 och 17 år, men också äldre som känner igen berättelsen, säger Lindström.

Han påpekar att åldersrekommendationen är tydligt utsatt på teaterns webbplats.

– Ingen portas ändå vid dörren och vi har också yngre elever på kommande.

Får man byta om man redan köpt biljetter och inser att barnet är för litet?

– Man kan ju byta biljetten mot en avgift som i samtliga fall.

En blond leende kvinna med glasögon.
Bildtext Maria Lundström, ansvarig dramaturg för Ronja Rövardotter säger att pjäsen stärker barnens självbestämmanderätt.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

Vill göra Ronja Rövardotter ”på liv och död”

Maria Lundström, ansvarig dramaturg för pjäsen säger att dramaturgerna läste åtta olika pjäsversioner, men fastnade vid originalversionen för att den helt enkelt var bäst. Teamet, med regissören David Sandqvist i spetsen, ville göra pjäsen framför allt för dem som är i Ronjas ålder – i pjäsen är hon 11 och fyller 12.

– Vi gör Ronja Rövardotter på blodigt allvar, det är på liv och död, ingen gulligull-föreställning. Det är klart att den är varm och humoristisk, men den är också jättespännande, säger Lundström och fortsätter:

– Vi tar nog ut allt av vildvittror, grådvärgar och sådant som kan vara lite skrämmande i berättelsen. Man ska inte hämta de minsta barnen, om det nu inte är någon som är riktigt härdad och van teaterbesökare. Föräldrarna känner förstås bäst sina barn.

Fantasy har på senare blivit enormt populärt bland unga, och det är också något Svenska Teatern velat ta fasta på i denna pjäsversion, med element av nycirkus och dockteater.

– Det är en berättelse som stärker barnens självbestämmanderätt, den är jättestark och inspirerande. Ronja och Birk är faktiskt modiga som vågar stå upp mot sina föräldrar och ifrågasätta orättvisor och de vuxnas beteende på ett sånt sätt de gör.

När filmversionen av Bröderna Lejonhjärta gavs ut 1978 grälade man i Sverige om åldersgränsen. Det gav upphov till ”Lex Lejonhjärta”, där Astrid Lindgren var med och kämpade för att få åldersgränsen sänkt från 11 till 7. Vad tror du hon själv hade sagt om åldersgränsen nu?

– Intressant, jag har inte lekt med tanken. Det är ju en helt annan tid än 80-talet, barn och unga lever i en ganska tuff och komplex värld idag. Jag tror att 9-åringar helt bra kan ta till sig det här också, men det är förstås individuellt. Vi ville helt enkelt ta ut alla svängar och göra det till en upplevelse främst för pre-teens och tonåringar. Jag väntar också med spänning på vad de som är 13–15 år säger om den här föreställningen.

En kivnna och en man vid en guldfärgad vägg.
Bildtext Maria Lundström och regissören David Sandqvist.
Bild: Jenny Jägerhorn / Yle

Lundström säger att David Sandqvist matchade det man sökte hos en regissör perfekt, hen skulle vara ung och förstå hur publiken tänker.

– David har nyligen blivit färdig från Teaterhögskolan. Han ligger så djupt inne i Astrid Lindgrens värld man bara kan. Han har också ett otroligt hantverkskunnande.

Lundström påpekar att barn- och ungdomsteater är ett av Svenska Teaterns utvecklingsområden. Under det här spelåret har teatern sex produktioner för barn och unga i ålder 1–18.

– Det är helt unikt och en stor satsning.

Klassikern Ronja Rövardotter spelas också på Nationalteatern i Helsingfors och spelades i somras på Turun kesäteatteri i Åbo. Biljetterna till Svenska teaterns uppsättning går åt som smör i solen, enligt Lundström.

– Det ligger i tiden att sätta upp den. Som förälder är det klart att man vill se paralleller till vår tid. Allt det här gör nog att den lockar publiken just nu. Eller så är det bara sagoäventyret som är så otroligt spännande i sig.

Svenska Yle sänder live inför Ronja Rövardotters premiär med start kl 18 onsdagen den 7.9.

Korrigering den 1.9 kl 10.54: Åldersgräns har ändrats till åldersrekommendation.

Rövardotter i ropet – därför känns Ronja relevant idag

29:47

Diskussion om artikeln