Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland lämnar internationella boxningsförbundet – ansöker om medlemskap i nygrundade World Boxing

Ett par boxningshandskar ligger i en boxningsring.
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Finland är inte längre medlem i internationella boxningsförbundet Iba. Beslutet fattades av styrelsen för Finlands boxningsförbund under tisdagen.

Enligt Marko Laine som är vd för boxningsförbundet kan Finland inte längre vara medlem i Iba eftersom förbundet är starkt förknippat med Ryssland.

Bland annat är ryssen Umar Kremlev chef för Iba. Förbundet tillåter också ryssar och belarusier att ställa upp i internationella turneringar och med egna landskoder.

Utträdet ur Iba kommer inte att han någon inverkan på kvalet till OS nästa sommar. Internationella olympiska kommittén har tidigare förbjudit Iba att ordna OS-kval på grund av korruptionsskandaler.

– OS-kvalet arrangeras av IOK. I dessa turneringar borde boxare från Ryssland och Belarus inte få delta, säger Laine till Yle Urheilu.

IOK bröt formellt med Iba tidigare i sommar.

Nya förbundet ska rädda kvar sporten i OS

Finland kommer nu att ansöka om medlemskap i det nygrundade World Boxing som för tillfället har tolv medlemsförbund för amatörboxning: USA, Nya Zeeland, Australien, Storbritannien, England, Holland, Sverige, Tyskland, Kanada, Brasilien, Argentina och Honduras.

World Boxing har ännu inte blivit godkänt av IOK och grundades för att kunna rädda kvar sporten på det olympiska tävlingsprogrammet.

– Vi vill tävla i OS och vi tror att World Boxing kommer att göra det möjligt. Boxningsförbundet fördömer fortfarande starkt det ryska anfallskriget, säger Laine.

Nästa OS-kval startar i februari 2024. Finland har ännu inte säkrat någon plats till spelen i Paris nästa sommar.

Diskussion om artikeln