Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Paiwand Zahid stoppade knivmannen i Åbo: ”Vem skulle ha varit nästa offer om jag inte hade stoppat honom?”

Uppdaterad 31.08.2023 08:58.
En man med mörkt hår, mustasch och skägg, svart t-skjorta och en yllekappa står på ett lite torg, med träd och en stor tegelbyggnad i bakgrunden.
Bildtext Paiwand Zahid hoppas att fler människor skulle ingripa nästa gång.
Bild: Linus Hoffman / Yle

En person knivhöggs i Åbo centrum på tisdagskvällen. Enligt polisen kände inte offret och gärningsmannen varandra sedan tidigare.

Den cirka 30-åriga gärningsmannen stoppades av Åbobon Paiwand Zahid, som ensam höll fast gärningsmannen tills polisen kom till platsen.

På tisdagen studerade Zahid i stadsbiblioteket. Då han var klar kom han ut genom dörren mot Lilltorget en liten stund efter knivhuggningen.

– Jag såg hur människor sprang till kaféet i hörnet. Jag blev nyfiken så jag frågade vad som hade hänt, och de berättade att någon hade blivit knivhuggen på Lilltorget, säger Zahid.

Zahid såg mannen som hade blivit knivhuggen, han blödde och kom också till kaféet i hörnet av Brahegatan och Slottsgatan.

Då såg Zahid i ögonvrån hur någon kastade ett föremål över ett staket. Han frågade dem på kaféet om det var personen som knivhuggit, men de var osäkra.

”Vad skulle han ha kunnat göra sedan?”

Mannen betedde sig ändå underligt, tittade upp mot balkongerna och sprang mot Eriksgatan, så Zahid började springa efter.

– Jag koncentrerade mig inte så mycket på honom som blödde, utan tänkte bara att jag följer efter den andra, åtminstone håller ett öga på honom, säger Zahid.

Varför gjorde du det?

– Varför inte? Om inte jag gjorde det, så måste någon annan göra det, men alla bara sprang bort. Det är fel om ingen gör någonting. Vad skulle han ha kunnat göra sedan, säger Zahid.

Paiwand Zahid sprang längs Brahegatan till Eriksgatan efter mannen, men då han kom runt hörnet såg han inte längre mannen. Det fanns mycket folk på trottoaren och vid busshållplatsen. Han hade bara sett gärningsmannen i några sekunder, och var inte säker på var eller vem mannen var.

– Men det han gjorde sedan, det gjorde mig så arg. Det var patetiskt, för han vände sig mot en äldre man, typ 75 år, som skulle gå in i en bil. Gärningsmannen slår den äldre mannen med armbågen rakt i bakhuvudet. Det var då jag tänkte att jag måste göra något, säger Zahid.

Folk ropade ”Låt inte honom gå”

Zahid har tränat och tävlat i brasiliansk jiu-jitsu i Ekenäs, där han vuxit upp, så han vågade ställa sig mellan gärningsmannen och den äldre mannen.

Zahid frågade varför gärningsmannen slog människor, men fick inga vettiga svar. Han var i ett underligt tillstånd, och han hotade också Zahid.

Då Zahid vände sig för att kolla hur det hade gått för den äldre mannen, ropade folk ”Låt inte honom gå”. Ingen annan gjorde någonting. De filmade nog allt och ringde slutligen polisen, men ingen annan vågade ingripa.

– Jag tog ner mannen och kontrollerade honom tills polisen kom fem minuter senare, säger Zahid.

En polisman tittar på bakluckan på en svart bil som är parkerad vid en gata. Flera personer på trottoaren bakom följer med vad som händer.
Bildtext Många personer följde med vad polisen gjorde efteråt, men ingen annan hjälpte då Zahid konfronterade mannen.
Bild: Arash Matin / Yle

På en videosnutt som Zahid fått av en åskådare syns hur han bakifrån tar ett stadigt grepp om gärningsmannen, fäller honom till marken och håller i honom. Yle har sett videon.

– I dag hörde jag att den knivhuggna mannen har klarat sig utan allvarligare skador. Det är det viktigaste. Jag hoppas det är en pålitlig källa, säger Zahid.

Delade känslor efteråt

Paiwand Zahid hoppas också att fler skulle ingripa, att man alltid skulle hjälpa dem som är svagare.

– Vem skulle ha varit nästa offer om jag inte hade stoppat honom? Jag förstår att folk är rädda, men om man är fler så har man större chans, säger Zahid.

Men han kunde fortfarande ha haft en kniv!

– Jo, men jag följde med honom, hans kroppsspråk, och jag pratade en stund med honom. Hade han haft en kniv hade jag kanske inte ingripit direkt, men stått emot honom och sett om han skulle ha gjort något misstag, säger Zahid.

På frågan hur Zahid känner sig i dag, funderar han en stund.

– Det känns bra att allt gick bra, att mannen klarade sig, att jag kunde stoppa honom och att han inte gjorde någon annan illa, säger Zahid.

Men det är lite delade känslor.

– Självklart skulle jag hjälpa igen, men det kan hända att gärningsmannen är ute snart igen och kan komma åt mig. Men i stunden var jag inte rädd, och jag hoppas att fler människor skulle hjälpa, säger Zahid.

Han höll ensam fast knivmannen i Åbo tills polisen kom till platsen

6:54