SAS ökar antalet avgångar mellan Vasa och Stockholm: ”Vi ser en stark efterfrågan”
Flygbolaget SAS lägger till en avgång på fredagar på rutten Vasa Stockholm. Dessutom senareläggs söndagsavgången för att bättre passa både företags- och fritidsresenärer.
Anledningen till att SAS väljer att satsa på Vasa är helt enkelt för att det finns efterfrågan och för att man tror på utvecklingen i Vasaregionen.
– Vi ser att det satsas mycket här inom näringslivet. Vi ser en stark efterfrågan från företag men vi ser också en väldigt god efterfrågan från privatkunder som vill besöka Stockholm, men också övriga Europa, säger Nico Ek, Head of Sales Europe på SAS.
Peter Källberg, projektchef för turism på Vasaregionens utveckling Vasek är nöjd över SAS nyheter. Samtidigt är Källberg hoppfull vad gäller fler avgångar med Finnair från Vasa till Helsingfors.
Unikt med avgångar till två huvudstäder
Enligt Källberg är flygtrafiken mycket viktig för Vasaregionen både vad gäller företag och fritidsresenärer.
– Nu efter pandemin då flygtrafiken har minskat så är det ju väldigt unikt att ha avgångar till två huvudstäder från en stad som Vasa, så vi är mycket glada över både Helsingfors och Stockholm, säger Källberg.
Trots att resandet kommit igång efter coronapandemin är volymerna på Vasa flygplats inte på samma nivåer som före pandemin. Före coronapandemin hade Vasa flygplats upp till elva avgångar per dag, i dag är de fyra.
– Man kan se på andra orter där utvecklingen har varit väldigt positiv när det gäller investeringar, till exempel Skellefteå på svenska sidan. Den flygplatsen ökar mest i hela Sverige och om det händer liknande saker här, med kommande batterifabriksetableringar, så är jag ganska säker på att vi har om inte elva så nog närmare elva än fyra avgångar, säger Källberg.
Privatresandet ökar
Enligt Källberg har passagerarmängderna under första halvåret i år ökat med 60 procent jämfört med samma tid förra året.
Nico Ek tror inte att passagerarmängderna kommer att bli lika stora igen, även om många vill resa på sin fritid.
– Det är en ny verklighet vi lever i. Företagsresandet kommer knappast att komma tillbaka till samma nivåer. Det kommer att finnas ett nytt beteende som är präglat av distansjobb och större fokus på privatlivet och balansen mellan privat- och jobbliv. Men privatresandet har kommit igång väldigt snabbt. Vi såg att det fanns ett behov att resa efter en lång pandemi. Den efterfrågan är redan större än innan pandemin, säger Ek.