Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Lycka kan vara ett träd med omogna plommon – lägg in dem och du får alldeles egna nordiska oliver

Inlagda plommon i en glasburk
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Goda plommonår ger plommonträden ofta ett överskott. Om du konserverar en del av plommonen som omogna undviker du att skörden går till spillo.

Det är inte alls svårt att göra inläggningen med plommon, som påminner mycket om oliver när de är färdiga. Det tar bara lite tid. Det enda du behöver är salt, vatten och plommon.

Hackade inlagda plommon på en skärbräda
Bildtext Det är småpilligt att kärna ur plommon, men det är värt mödan. Du kan lägga till salt för att få önskad smak.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Nordiska oliver av plommon

Mängd: 500 g

Tillagningstid: 10 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 1 kg omogna plommon

  • 100 g salt

  • 200 g vatten

Instruktioner

  1. Skölj av dina plommon och lägg dem i sedan i en ren och lufttät burk.

  2. Lös upp saltet i vattnet och täck plommonen med saltlagen.

  3. Låt stå mörkt och svalt i minst tre veckor.

På andra språk