Lycka kan vara ett träd med omogna plommon – lägg in dem och du får alldeles egna nordiska oliver
Bild: Carina Ahlskog / Yle
Goda plommonår ger plommonträden ofta ett överskott. Om du konserverar en del av plommonen som omogna undviker du att skörden går till spillo.
Det är inte alls svårt att göra inläggningen med plommon, som påminner mycket om oliver när de är färdiga. Det tar bara lite tid. Det enda du behöver är salt, vatten och plommon.
Bild: Carina Ahlskog / Yle
Strömsö,matrecept,Oskar Mendelin,Matias Jungar,grillning,Medelhavsköket,rönnbär,plommon
Nordiska oliver av plommon
Mängd: 500 g
Tillagningstid: 10 min, varav förberedelser 10 min
Ingredienser
1 kg omogna plommon
100 g salt
200 g vatten
Instruktioner
Skölj av dina plommon och lägg dem i sedan i en ren och lufttät burk.
Lös upp saltet i vattnet och täck plommonen med saltlagen.
Låt stå mörkt och svalt i minst tre veckor.