Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora misslyckandet en vecka efter VM-bronset – Wilma Murto blev utan resultat i Diamond League: ”Fick det inte att fungera”

Uppdaterad 30.08.2023 20:17.
Wilma Murto.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Diamond League-tävlingen i Zürich blev en pannkaka för Wilma Murto. Hon blev utan resultat efter tre rivningar på ingångshöjden 451.

En vecka efter stavfinalen i Budapest ställdes världens främsta damhoppare mot varandra i Zürich. Järnvägsstationen i stadens centrum var tävlingsplatsen för stavhopparna som tjuvstartade säsongens elfte Diamond League-tävling.

För Wilma Murto blev det ingen lyckad kväll och tävlingen var över innan den ens hann börja på allvar. Hon rev tre gånger på sin ingångshöjd och blev utan resultat.

– Det här är stavhopp och så här går det ibland, säger Murto efter tävlingen i C Mores sändning.

Grova rivningar

VM-bronsmedaljören stod över första höjden 436 och valde i stället att gå in i tävlingen på 451. På den höjden fick hon inte alls tekniken att stämma och var aldrig nära att klara.

I första hoppet rev hon grovt, i andra avbröt hon hoppet under luftfärden och det sista hoppet liknade det första med en klar rivning.

– Ett VM kan göra att man blir fysiskt och emotionellt utpumpad och vissa klarar av att hantera det bättre. Jag kände mig bra inför tävlingen men fick det inte att fungera.

– Det här beror helt och hållet på mig själv, säger Murto.

Enligt tränaren Jarno Koivunen fungerade inte ansatslöpningen för Murto.

– Wilma träffade inte sina märken. Fysiskt var det helt okej men löpningen var olika varje gång, säger Koivunen i ett pressmeddelande.

Kennedy imponerade

Murto slutade sist i det tio hoppare starka startfältet. Även fransyskan Margot Chevrier blev utan resultat i tävlingen. Hon missade tre gånger på 436.

Precis som i VM slutade tävlingen med Katie Moon och Nina Kennedy i topp. I Budapest delade de på guldet men nu vann Kennedy.

Båda flög över 481 och då Kennedy även klarade 486 valde Moon att stå över den höjden. Det tvingade upp hopparna på 491 och Kennedy svarade med att ta även den höjden i första försöket.

Moon misslyckades en gång på 491 och sparade då två hopp till följande höjd som var 496. Den höjden blev ändå för svår för båda hopparna och därmed gick segern till Kennedy.

Resultat:

1. Nina Kennedy AUS 491
2. Katie Moon USA 481
3. Sandi Morris USA 476
4. Angelica Moser SUI 466
5. Molly Caudery GBR 466
6. Elisa Molinarolo ITA 451
7. Amalie Svabikova CZE 451
7. Tina Sutej SLO 451
Margot Chevrier FRA NM
Wilma Murto FIN NM

Diskussion om artikeln