Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gabon får ny ledare efter militärkupp – den förre presidenten har ”pensionerats”

Gabonesiska soldater står på en rad.
Bildtext Militärkuppen i det oljerika Gabon inleddes efter landets presidentval.
Bild: DOD Photo / Alamy / All Over Press

Generalen Brice Oligui Nguema har utsetts till tillfällig ledare i Gabon. Landets militärstyrkor tog kontroll i landet direkt efter det senaste presidentvalet.

Ledarna för militärkuppen i det centralafrikanska landet Gabon har enhälligt utsett Brice Oligui Nguema till tillfällig ledare för landet. Generalen Nguema ledde presidentgardet innan kuppen.

Kuppledarna har uppgett att den nyligen omvalde presidenten Ali Bongo har ”pensionerats”, i stället för att inleda sin tredje mandatperiod efter det omstridda valet. Den 64-årige Bongo har satts i husarrest och en av hans söner har gripits för landsförräderi.

En man i militärkläder lyfts upp i luften av andra män i militärkläder.
Bildtext I ett videoklipp ses Brice Oligui Nguema lyftas upp i luften av människor som ropar ”Oligui president”.
Bild: Lehtikuva

Ledarna har meddelat att presidentvalets resultat dras tillbaka samt att ”landets samtliga institutioner löses upp”. De har också stängt Gabons gränser.

”Presidentvalet uppfyllde inte kraven för det transparenta, trovärdiga och inkluderande val som folket hoppats på” sade en militärofficerarna i ett uppläst meddelande under en tv-sändning.

Hundratals människor gav sig ut på gatorna i Gabons huvudstad Libreville för att visa stöd för militärkuppen.

– Jag är fylld av glädje, efter nästan 60 år sitter familjen Bongo inte vid makten längre, sa 27-årige Jules Lebigui som deltog i firandet.

Bongo valdes år 2009 till president efter sin far Omar, som lett landet sedan år 1967.

Bongo ber omvärlden om stöd

Oljerika Gabon var tidigare en fransk koloni och i Frankrike har myndigheter har gått ut med att de fördömer militärkuppen.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har också tagit starkt avstånd från kuppen. Han meddelar via sin talesperson att en kupp är fel sätt att tackla den kris som brutit ut efter presidentvalet, samt uppmanar militärstyrkorna att se till att presidenten och hans familj inte kommer till skada.

Ali Bongo har lyckats sända ett tal från sin husarrest där han uppgav att han inte hade någon aning om vad som pågår och bad omvärlden om stöd för honom och hans familj. Han såg inte ut att ha varit skadat i videoklippet.

År 2019 utsattes Bongo för en militärkupp som misslyckades.

Källor: AFP, Reuters