Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strömavbrott och översvämningar i Florida när orkanen Idalia drog in

Uppdaterad 31.08.2023 05:11.
Vattennivån i Tampa har börjat sjunka - Spela upp på Arenan

Ovädret har orsakat massiva översvämningar i delstaten Florida i USA. Som mest var omkring 460 000 hushåll utan el efter att Idalia dragit vidare in mot land, där ovädret nu klassas som tropisk storm.

Orkanen Idalia drog in över Florida under onsdagsmorgonen lokal tid och förde med sig hårda vindar, regn och omfattande översvämningar.

Enligt USA:s nationella orkancentrum NHC klassades orkanen vid ett tillfälle som en fyra på deras femgradiga skala. Orkanen tilltog eftersom havsvattnet i området var exceptionellt varmt.

Stormen blev aningen svagare när den drog in över land. När Idalia nådde Floridas granndelstat Georgia hade klassificeringen sjunkit till en etta. Senare degraderades den till tropisk storm.

Gator svämmar över när orkanen Idalia drar in över Florida - Spela upp på Arenan

Vindar på uppemot 60 meter per sekund har uppmätts och stormvågorna var på sina håll över 4 meter höga. Som mest var omkring 460 000 hushåll utan el.

Hårdast slog orkanen till mot Big Bend-området, ett glesbebyggt kustområde mellan Tampa i söder och Tallahassee i norr.

Översvämningar är omfattande. I flera områden pågår fortfarande sök- och räddningsoperationer, och människor i kustområdet har räddats från vattenmassorna.

Enligt CNN har två bilister mist livet i separata trafikolyckor orsakade av ovädret.

Floridas guvernör Ron DeSantis meddelar att reparationsarbeten kommer att inledas så snart läget är tillräckligt säkert.

Katastrofmyndigheten Fema bevakar området, myndighetens chef Deanne Criswell säger att hon är mest oroad över personer som valt att inte evakueras.

Det är fortfarande för tidigt att säga hur omfattande skadorna Idalia orsakade i Florida.

Stora vattenmängder i Tampa

I Tampa steg vattnet på onsdagen till rekordhöga nivåer och delar av stadens centrum svämmades över.

Däremot kom Tampa den här gången undan med blotta förskräckelsen.

Finländarna Kari Honkaniemi berättar till Svenska Yle att han nu fått lova att åka tillbaka hem. Honkaniemi är en av många Tampabor som evakuerats.

Hans hus – med en stenfot på 3,6 meter över havsnivån – verkar ha klarat sig undan vattenmassorna.

Biden: Går inte längre att förneka klimatkrisen

Idalia var den kraftigaste orkanen som slagit till mot Floridas nordvästra kust sedan slutet av 1800-talet.

- Jag tror inte att någon kan förneka klimatkrisens följder längre. Det är bara att se sig omkring, sa president Joe Biden på en pressträff i Vita huset på onsdagen.

Idalia har nu nedgraderats till en tropisk storm och rör sig i nordostlig riktning och kommer att passera genom Georgia och vidare till South Carolina på torsdagen.

Myndigheterna varnar för att Idalia fortfarande är farlig. Stormvindar och regnmängder mellan 100 och 200 millimeter väntas i Georgia.

Källor: AP, STT, CNN

Artikeln har uppdaterats.