Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En segerviss Päivi Räsänen anlände till hovrätten: ”Litar på att tingsrättens beslut ska hålla”

Uppdaterad 31.08.2023 09:40.
Räsänen: Jag litar på att hovrätten kommer till samma slutsats som tingsrätten - Spela upp på Arenan

Riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) kommenterade åtalet om hets mot folkgrupp då hon anlände till Helsingfors hovrätt kvart över åtta på torsdagsmorgonen.

Åklagaren yrkar på att Päivi Räsänen ska dömas till dagsböter för tre fall av hets mot folkgrupp för sina kritiska uttalanden mot homosexuella. Fallet handlar om kommentarer, uttalanden i radioprogram och inlägg på sociala medier, i vilka Räsänen bland annat har framfört kritik mot homosexuella.

Tingsrätten friade Räsänen på alla åtalspunkter i mars förra året, och hävdade att Räsänen inte har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Redo att försvara sig

När Räsänen mötte pressen var hon på gott humör.

– Jag litar på att tingsrättens dom från ifjol ska hålla också nu, och jag hoppas på att hovrätten också ställer sig bakom grundlagen och yttrandefriheten, säger Räsänen till Yles reporter.

Räsänen säger sig också vara redo att försvara sig ända upp till högsta nivå, den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna ifall det skulle behövas.

Nytt bevismaterial

Statsåklagare Anu Mantila berättar för Yle att ett nytt bevismaterial kommer att läggas fram under rättegången. I övrigt används samma bevisning som i tingsrätten.

Mantila säger att behandlingen i hovrätten bär stor vikt eftersom den kommer att dra en linje för hur långt rätten att inte bli diskriminerad sträcker sig.

Enligt åklagaren kommer också försvaret att lägga fram nya bevismaterial.

Päivi Räsänen istuntosalissa.
Bildtext Päivi Räsänen och hennes rättsombud Matti Sankamo på plats i Helsingfors hovrätt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Rättsprocessen har pågått i fyra års tid

Räsänen berättar för journalisterna på plats att hon sammanlagt har suttit 13 timmar i polisförhör, där hon bland annat har visat upp Bibelcitat för poliserna.

Nu hoppas Räsänen att rättsprocessen som hon har gått igenom kan få en stor påverkan på diskussionen om yttrandefrihet.

– Nu är det dags att vara modig och använda sin rätt till yttrandefrihet för att tala om tro, säger Räsänen.

Pamflett, inlägg och radioprogram – det här handlar fallet om

Päivi Räsänen har en lång historia när det gäller kontroversiella uttalanden om homosexualitet. I rättegången behandlas tre olika helheter.

  • I en pamflett från år 2004 diskuterar Räsänen huruvida homosexualitet är fel. I tingsrättens friande ansågs det att man måste ta i beaktande pamflettens tilltänkta målgrupp, det vill säga den kristna Lutherstiftelsens medlemmar.

  • Sommaren 2019 skrev Räsänen ett inlägg på plattformen X (tidigare Twitter) där åklagarna anser att hon hetsade mot homosexuella. Tingsrätten menade att inlägget ska ses som en del av en intern debatt inom kyrkan.

  • Den tredje punken rör Räsänens kritiska uttalanden om homosexualitet i Yle Puhe från 2019. Där ansåg rätten att programvärden medvetet hade fiskat efter chockerande kommentarer av Räsänen.

Både Päivi Räsänen och biskop Juhana Pohjola, som åtalas för att ha spridit Räsänens uttalanden, nekar till brott.