Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsförbundet: ”Sluta beskylla oss för fågelinfluensan”

Två vita minkar i bur på pälsfarm.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Pälsfarmarna känner sig utpekade som skyldiga till att fågelinfluensan sprider sig. Enligt Fifur försvinner inte hotet genom att lägga ner pälsfarmningen.

Pälsförbundet Fifur skriver i ett pressmeddelande att smittorna inte är branschens fel och att farmarna gör allt de kan för att stoppa spridningen.

– Under de senaste veckorna har problemet med fågelinfluensa helt och hållet tillskrivits pälsbranschen. Sanningen är ändå den att hotet från influensan inte försvinner med att pälsfarmningen läggs ner, säger Marja Tiura, Fifurs verksamhetsledare.

Enligt Fifur går det att mota fågelinfluensan och på ett säkert sätt fortsätta med pälsfarmningen i Finland.

Förbundet menar att det skapats en felaktig bild av att farmarna inte försökt förhindra att fåglar kommer i kontakt med djuren. Speciellt minkfarmerna är enligt Fifur bra skyddade.

– Att hålla bort fåglarna från farmerna är ändå överlag svårt, säger forskningschef Jussi Peura.

I dagsläget har myndigheterna fattat avlivningsbeslut gällande fjorton farmer och totalt cirka 120 000 djur. Fifur har kring 400 medlemmar med totalt cirka 1,3 miljoner djur.

– Ersättningarna måste vara av den storleken att de drabbade farmerna kan fortsätta, säger Tiura och Peura.

Med start i september ska alla pälsfarmer i Finland gås igenom av veterinärer. Man börjar med minkfarmerna, eftersom fågelinfluensa hos minkar är en större risk för människor än fågelinfluensa hos rävar och mårdhundar.

Första fallet på en pälsfarm konstaterades i mitten av juli i Kaustby i Mellersta Österbotten. Smittan har i nuläget bekräftats på 26 farmer, det senaste fallet idag, torsdag, på en farm i Kaustby.