Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tre nynazister som förberedde ett raskrig åtalas för terroristbrott

Uppdaterad 31.08.2023 12:00.
Till vänster två nynazister som heilar o bränner regnbågsflagga, till höger vapen och ammunition som beslagtagits.
Bildtext Till vänster eldar en av de misstänkta en prideflagga i Uleåborg. Till höger syns vapen som printats med hjälp av en 3D-printer.
Bild: poliisi

Tre personer åtalas för brott som begåtts i förberedelse för en väpnad konflikt. Männen var motiverade av rasism, och beväpningen skulle ske med 3D-printade skjutvapen.

I juli meddelade Polisen att Centralkriminalpolisen och polisen i Tavastland hade slutfört två förundersökningar om grovt skjutvapenbrott med misstänkt terroristiskt uppsåt.

– De misstänktas motiv och tillverkningen av vapnen baserade sig på en accelerationistisk ideologi, vars mål är att med olika medel påskynda och stödja en utveckling som leder till samhällets kollaps, sade kriminalkommissarie Tuomas Kuure vid polisen i Tavastland då.

Mera: Fyra män med koppling till nynazism misstänks för att ha planerat terroristbrott – ska ha 3D-printat skjutvapen

Beslagtagna maskinpistoler.

Åklagaren: Terroristbrott, grova skjutvapenbrott och narkotikabrott

Den biträdande riksåklagaren Jukka Rappe meddelade på torsdagen att åtal väcks i fallet.

Fyra finländska personer åtalas i fallet som omfattar grova skjutvapenbrott i misstänkt terroristiskt syfte, samt utbildning i syfte att begå terroristbrott.

Tre av dem åtalas för terroristbrott. De ska enligt åklagaren ha tillverkat egna skjutvapen och utbildat varandra i hur vapnen tillverkas och används. Det här ska ha gjorts på grund av deras rasistiska övertygelser för att förbereda en väpnad konflikt mellan folkgrupper.

Man har ändå inte kunnat bevisa att de hunnit så långt att de skulle ha förberett ett konkret terrordåd.

Ärendehelheten kring alla fyra misstänkta innehåller också åtal för skjutvapen- och narkotikabrott utan direkt koppling till terroristiska syften.

De åtalade har bestridit merparten av åtalen. Endast en av dem sitter häktad.

Det är fortfarande oklart när ärendet ska behandlas i tingsrätten, men förundersökningsmaterialet väntas offentliggöras så snart rättegången drar i gång.