Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förundersökningen i Vastaamofallet klar – lämnas till åklagaren för åtalsprövning

Uppdaterad 31.08.2023 13:06.
Aleksanteri Kivimäki är en blond ung man med kort hår. Han sitter i rätten och ler.
Bildtext Aleksanteri Kivimäki,26, är misstänkt för grovt dataintrång, spridning av känsliga uppgifter och försök till grov utpressning. Arkivbild.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Centralkriminalpolisen har avslutat förundersökningen i Vastaamohärvan. 26-åriga Aleksanteri Kivimäki misstänks för grovt dataintrång och har varit häktad sedan han greps i Frankrike och utlämnades till Finland i februari i år.

Centralkriminalpolisen meddelade på torsdagen att förundersökningen kring dataintrånget och spridningen av känsliga patientuppgifter vid psykoterapicentret Vastaamo åren 2018–2020 har avslutats. Förundersökningen har pågått sedan hösten 2020.

26-åriga Aleksanteri Kivimäki är misstänkt för det grova dataintrånget vid Vastaamo, för spridningen av över 30 000 Vastaamokunders känsliga uppgifter och för försök till grov utpressning av offren, uppger polisen.

Kivimäki greps i Frankrike i februari i år och utlämnades till Finland. Han har sedan dess varit häktad.

”Ett viktigt mål för utredningen var att klarlägga händelsernas gång och ta reda på vem den skyldiga är och därigenom möjliggöra att straffansvar och offrens rättigheter förverkligas så bra som möjligt. Inom utredningsgruppen litade vi hela tiden på att fallet skulle bli utrett och förundersökningen är nu färdig”, konstaterar förundersökningsledare, kriminalkommissarie Marko Leponen i Centralkriminalpolisens pressmeddelande.

kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen har glasögon och ett kort ansat och gråsprängt skägg.
Bildtext Kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

23 000 protokoll med brottsanmälningar

För de terapiklienter som drabbades av läckan har det varit en långvarig, stressande och traumatisk upplevelse. Enligt polisens uppgifter finns det sammanlagt 33 086 målsägande i brottshelheten.

Under utredningen har Centralkriminalpolisen och polisinrättningarna samarbetat. Medan CKP har fokuserat på den tekniska undersökningen av dataintrånget har polisstationerna i olika delar av Finland tagit emot och behandlat brottsanmälningar och utlåtandeblanketter från det stora antalet offer.

”Om förundersökningens storleksklass vittnar antalet offer, men även den genomgångna datamängden, en petabyte. Centralkriminalpolisens förundersökningsprotokoll består av 2 200 sidor. Dessutom har polisinrättningarna upprättat och lämnat till åklagaren för åtalsprövningen sammanlagt över 23 000 protokoll med målsägandenas brottsanmälningar”, uppger Leponen.

Psykoterapiföretaget Vastaamos tidigare vd dömdes i våras för dataskyddsbrott. Två dataintrång gjordes på Vastaamos servrar 2018 och 2019 och enligt tingsrätten var uppgifterna på Vastaamos databas inte tillräckligt väl anonymiserade och skyddade, vilket gjorde dataintrånget möjligt.

Artikeln uppdaterades kl. 13.06 med den misstänktes namn.