Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska gaslager väl fyllda inför den kommande vintern – myndighetschef ser ändå vissa riskfaktorer med tanke på gasförsörjningen

Naturgasanläggning i Tyskland.
Bildtext Naturgasanläggning i Mallnow i Tyskland.
Bild: Filip Singer / EPA

I Tyskland förbereder man sig för en andra vinter med möjliga problem med gasförsörjningen på grund av kriget i Ukraina. Det har till och med varnats för att den här vintern kan bli värre än den förra.

Redan för ett drygt år sedan varnade chefen för den tyska gasmyndigheten Klaus Müller för att man med en viss oro också måste se på den vinter som nu närmar sig.

Vädjandena om att industrin och privathushållen skulle spara på gasen handlade också om att se till att lagren inte skulle tömmas alltför mycket med tanke på det nu kommande halvåret.

Målet var att gaslagren den första september skulle vara fyllda till 75 procent och mycket tack vare sparandet kunde den här nivån nås redan i juni.

För tillfället är de tyska gaslagren redan fyllda till omkring 94 procent.

Helt fyllda gaslager betyder att Tyskland under en normal vinter skulle klara sig i två till tre månader helt utan import.

Nord Streams gasrör i Lubmin i Tyskland.
Bildtext Nord Streams naturgasrör i Lubmin i Tyskland.
Bild: Hannibal Hanschke / EPA

Sträng vinter och exportstopp kan leda till problem

Från Bundesnetzagentur, myndigheten som ansvarar för gasförsörjningen, vill man ändå inte tala om en helt problemfri kommande vinter utan man uppmanar folk att fortsätta spara gas.

I en intervju i mitten av augusti talade myndighetschefen Klaus Müller om vissa kvarvarande riskfaktorer, som en mycket sträng vinter eller att Ryssland stoppar den fortfarande pågående gasexporten till Sydosteuropa.

Största delen av gasen till Tyskland kommer i nuläget från Norge och Nederländerna.

Tyskland har sedan slutet av fjolåret dessutom tagit i bruk tre terminaler för flytande naturgas LNG, men den flytande naturgasens andel av importen är fortfarande rätt liten.

Meningen är att LNG-importen inom en nära framtid ska kunna stå för ungefär hälften av den mängd gas som tidigare kom från Ryssland.

För de tyska hushållen är också den värsta prischocken nu över.

Priset på naturgas är för tillfället betydligt lägre än vad det var månaderna före Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina.