Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oscar Ohlis vid Regnbågsalliansen om fallet Räsänen: ”Hon har gjort politisk karriär på att hacka ner på homosexuella”

Man i ljusa kläder står framför ett träd
Bildtext Oscar Ohlis från Regnbågsallians Svenskfinland hoppas att Päivi Räsänen själv ska inse att man kan uttala sig om homosexuella utan att vara kränkande.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Oscar Ohlis från Regnbågsallians Svenskfinland tycker att riksdagsledamot Päivi Räsänens kommentarer om homosexuella är kränkande och att det är bra att de har lett till en rättsprocess.

Riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) åtalas för hets mot folkgrupp för sina uttalanden om homosexuella, där hon bland annat har sagt att homosexualitet är fel och syndigt. Själv anser Räsänen att hon endast har använt sig av sin yttrandefrihet.

Räsänen anlände till Helsingfors hovrätt på torsdagsmorgonen hoppades hon på att tingsrättens friande dom från ifjol ska hålla också nu, och att hovrätten kommer att ställa sig bakom grundlagen och yttrandefriheten.

Oscar Ohlis som är styrelsemedlem i Regnbågsallians Svenskfinland menar ändå att Räsänens kommentarer är kränkande mot homosexuella.

– Päivi Räsänen har gjort politisk karriär på att hacka ner på homosexuella och queera personer och att hon fortsätter i samma bana tycker jag väldigt kränkande. Yttrandefriheten ska man förstås hålla fast vid, men att på det sätt som hon gör se ner på oss känns inte alls bra.

Regnbågsallians Svenskfinland är en förening som jobbar för queera personers rättigheter i Finland. Föreningen är en del av Seta.

”Jag förstår inte att en människa kan tycka att det så viktigt att tala illa om oss”

Både åklagarsidan och försvaret i fallet Räsänen är inne på att hovrättens dom kommer att bli riktgivande för hur liknande fall som rör hets mot folkgrupp kommer att bedömas i framtiden. Oscar Ohlis håller med.

– Klart att den är viktig för eftersom den sätter gränser för vad som är rätt och vad som är fel. Jag förstår inte att en människa kan tycka att det så viktigt att tala illa om oss.

Ohlis menar att det är bra att Räsänens uttalanden har lett till en rättsprocess, eftersom det kan leda till nya infallsvinklar som man i framtiden kan titta tillbaka på i liknande fall. Han hoppas också att den utdragna processen kan ha fått Räsänen att själv inse att man kan uttala sig på ett annat sätt.

Päivi Räsänen oikeussalissa.
Bildtext Päivi Räsänen har en lång historia när det gäller kontroversiella uttalanden om homosexualitet. I hovrätten behandlas kommentarer, uttalanden i radioprogram och inlägg på sociala medier, i vilka Räsänen bland annat har framfört kritik mot homosexuella.
Bild: Silja Viitala / Yle

Räsänen borde fokusera på annat

Räsänen säger sig också vara redo att försvara sig ända upp till högsta nivå, den Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, ifall det skulle behövas.

Ohlis tycker att hon inte borde sätta sin energi på det här utan istället fokusera på att driva andra politiska frågor som är viktiga för samhället.

– Har hon inget bättre för sig? frågar han sig.