Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Nu samlas SDP för att välja ordförande – Antti Lindtman klar förhandsfavorit

Uppdaterad 01.09.2023 07:20.
Antti Lindtman och Sanna Marin.
Bildtext Antti Lindtman är förhandsfavoriten att efterträda Sanna Marin som SDP:s ordförande. På fredag eftermiddag offentliggörs resultatet av partiets medlemsomröstning.
Bild: Silja Viitala / Yle

På fredag eftermiddag offentliggörs resultatet av Socialdemokraternas medlemsomröstning. Om siffrorna är klara, och det förväntas de vara, kan den nya partiledaren utses enhälligt vid partikongressen.

Vid lunchtid på fredag håller Sanna Marin sitt sista tal som partiledare för SDP. Med all sannolikhet är det ordföranden för partiets riksdagsgrupp, Vandabon Antti Lindtman, som får ta över efter SDP:s kanske största politiska stjärna någonsin.

Han beskrivs av partimedlemmar som en mer jordnära men erfaren politiker.

– Antti är en person som är trovärdig. Han är sakkunnig, lätt att närma sig och han lyssnar. Han ser också bra ut i teve och talar ett språk som går hem hos människor, säger Nina Wessberg i Raseborg.

– Jag tycker att Antti är en otroligt kunnig politiker med lång erfarenhet. Han är också väldigt positivt inställd till svenskan och till Finlands Svenska Socialdemokrater, säger Anna Caldén från Nykarleby.

Anna Caldén i rullstol i en grön park intill ett träd.
Bildtext Anna Caldén stöder Antti Lindtman och anser att SDP:s nya politiska program tar tydlig ställning i funktionshinderfrågor.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Antti Lindtmans enda motkandidat är riksdagsledamoten Krista Kiuru från Björneborg. En allmän uppfattning bland partimedlemmar är att Antti Lindtman får en stor majoritet av rösterna i medlemsomröstningen. Även om den är rådgivande väntas partimötet välsigna resultatet enhälligt om Lindtman vinner med klara siffror.

Enligt källor inom partiet är det möjligt att Krista Kiuru i ett sådant läge avstår från sin kandidatur och man kan utse Lindtman utan omröstning.

– Det skulle kanske ha varit mera oförutsägbart om det funnits fler kandidater. Jag tror att vi får ett ganska tydligt resultat och jag tror också att det är bra i det politiska läge vi har just nu, säger Wessman.

SDP:s partikongress

  • Pågår 1-3.9 i Jyväskylä

  • Ordförandevalet står mellan Antti Lindtman och Krista Kiuru

  • Inför mötet har partiets cirka 30 000 medlemmar kunnat delta i en rådgivande omröstning

  • I valet av vice ordförande utmanas de sittande Niina Malm och Matias Mäkynen av Ilmari Nurminen och Nasima Razmyar

  • Mötet väljer också ny partisekreterare, kandidaterna är Hanna Kuntsi, Matti Niemi, Mikkel Näkkäläjärvi och Kaisa Vatanen

  • Dessutom tar man ställning till ett nytt politiskt program och 170 motioner

Medlemmarna ville ha direkt demokrati

SDP har tidigare hållit rådgivande medlemsomröstningar om partiets presidentkandidater, men inte inför ordförandeval.

Enligt partisekreterare Antton Rönnholm var medlemsomröstningen en önskan som framfördes av medlemmarna vid det förra partimötet.

– Jag tror att det överlag har blivit så att medlemmarna vill påverka direkt, det gäller inte bara i politiska partier utan i stort. Det är också en slags barometer och det ska bli intressant att se vad medlemmarna tänker och tycker, säger Rönnholm.

Partimötet tar också ställning till ett nytt politiskt program och 170 motioner. En del av dem väntas leda till debatt, till exempel förslag om att tillåta eutanasi och slopa studentskrivningarna.

Också drogpolitiken kommer att diskuteras på grund av ett förslag om att avkriminalisera bruk av droger.