Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen presenterade sitt nya styrdokument mot rasism – Purra: Ändrar inte på Sannfinländarnas politik

Uppdaterad 31.08.2023 16:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
Regeringen presenterade sitt nya styrdokument mot rasism - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringen har presenterat sitt nya omtalade styrdokument, som ska motverka rasism och diskriminering. Dokumentet godkändes under statsrådets möte på torsdag eftermiddag.

Den officiella benämningen är ”regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering” och har kommit till som en motreaktion på Sannfinländarnas rasistiska utspel.

Svenska riksdagsgruppen beslöt enhälligt på onsdag kväll att ställa sig bakom meddelandet. Hela meddelandet hittar du på svenska på statsrådets webbplats.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson har beskrivit meddelandet som ett papper som tar avstånd från rasism, och som binder alla ministrar till att arbeta mot rasism och för likabehandling.

– För SFP har det här arbetet i praktiken handlat om vår fortsättning i regeringen. Rasismen är vår gemensamma angelägenhet att bekämpa, det här är en tydlig signal utåt, sade Henriksson under en presskonferens efter statsrådets sammanträde.

”Tillräcklig” finansiering utlovas

Statsminister Petteri Orpo (Saml) berättade under presskonferensen att meddelandet kompletteras med ett åtgärdsprogram.

– Ministrar, riksdagsledamöter och andra politiska aktörer har ett särskilt ansvar då det gäller respekt och debattklimatet i samhället. Finland är en stark demokrati, en självständig rättsstat där var och en har rätt att leva i trygghet, sade Orpo.

Enligt Orpo kommer regeringen att ordna med ”tillräcklig finansiering” för åtgärdsprogrammet. Den exakta summan klarnar under budgetförhandlingarna i september, men storleksordningen torde vara 1-2 miljoner euro.

Brottsligt att förneka Förintelsen

Kristdemokraternas partiordförande, jord- och skogsbruksminister Sari Essayah, nämnde att regeringen bland annat tänker kriminalisera förnekande av Förintelsen.

Sannfinländarnas partiordförande, finansminister Riikka Purra betonade å sin sida att goda relationer mellan olika befolkningsgrupper förutsätter att alla lever upp till de rättigheter och skyldigheter som gäller.

– Jämställdhet och icke-diskriminering ska här förstås i vid bemärkelse, sade Purra.

Hur tänker då Sannfinländarna i praktiken förbinda sig till att motverka rasism?

– Vi har förbundit oss till det här meddelandet, där vi tar kraftigt ställning mot rasism. Men det här arbetet har inte handlat om att ändra på de politiska ståndpunkter eller målsättningar vi har som parti, svarade Riikka Purra.

Behandlas av riksdagen nästa vecka

SFP-ledamoten Eva Biaudet, som öppet motsatt sig ett regeringssamarbete med Sannfinländarna, anser att SFP har gjort ett bra jobb med texten men hon vill fortfarande se hur trovärdig diskussionen i riksdagen blir.

Meddelandet ges till riksdagen som samlas igen efter sommarpausen tisdagen den 5 september. Efter att meddelandet har debatterats röstar riksdagen om förtroende för regeringen.

Diskussion om artikeln