Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor på Befolkningsförbundet önskar mer diskussion kring längtan efter barn: ”De som vill bilda familj behöver mer stöd”

Uppdaterad 01.09.2023 07:36.
En person håller ett par babysockor i sin hand.
Bildtext Mellan januari och juni i år föddes det enligt Statistikcentralen färre barn i Finland än någonsin tidigare efter att de började föra statistik över nativiteten.
Bild: Petra Ristola / Yle

Nu är nativiteten lägre än någonsin sedan Statistikcentralen började föra statistik om ämnet. Om rådgivning med låg tröskel skulle erbjudas dem som överväger graviditet kunde det enligt sakkunniga förbättra nativiteten i Finland.

Jemina Stönky från Joensuu kontaktade rådgivningen när hon bestämt sig att försöka bli gravid tillsammans med sin partner.

– Jag spände mig inför en graviditet, och inför möjliga komplikationer. Graviditet är en stor sak för kroppen, och jag hade inte förtroende för min egen kropp, säger Stönky.

Den egna livssituationen och världsläget oroade 31-åriga Stönky. Hon tog således kontakt med rådgivningen, men uppmanades att vara i kontakt först efter ett positivt graviditetstest.

– De sa att vi inte var de enda som frågat efter samtalsmöjlighet, men de konstaterade också att tjänsten inte fanns att erbjuda.

En del välfärdsområden erbjuder samtalsbesök åt alla som vill ha det när de planerar en graviditet. Till exempel i Egentliga Finland, Nyland och Tavastland erbjuds tjänsten. Vissa välfärdsområden erbjuder däremot inte tjänsten alls.

Norra Karelens välfärdsområde uppger att familjeplaneringsrådgivning borde erbjudas alla som vill ha det, men av någon orsak blev det inte så för Stönky.

”Vi talar om att skaffa barn på ett underligt sätt”

Mellan januari och juni i år föddes det enligt Statistikcentralen färre barn i Finland än någonsin tidigare efter att de började föra statistik över nativiteten.

Enligt Befolkningsförbundets forskningsprofessor Anna Rotkirch visar nedgången i nativiteten tydligt att det finns ett stort behov av att förbättra tillgången till tjänster som har att göra med reproduktiv hälsa. Mera information om fertilitet behövs också.

Ett barns hand håller i en pusselbit.
Bildtext Vissa välfärdsområden erbjuder rådgivning före graviditeten, men inte alla.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Rotkirch upplever att vi har ett underligt sätt att tala om att skaffa barn i vårt samhälle.

– Det talas mycket om sex och preventivmedel, men inte om att bilda familj. Och om till exempel en 25-åring vill ha barn kan det vara att andra anser det vara konstigt.

Från vitamintillskott till husdjur

Om det inte finns hjälp att få från kommunerna, vänder sig många till privata tjänsteleverantörer. De erbjuder fertilitetskontroll eller -rådgivning.

Enligt Terveystalos gynekolog Tarja Ristolainen söker kunder kunskap om många olika frågor, bland annat näring, vikt, motion, stress eller kroniska sjukdomar och mediciner som används vid behandling av dem. De är oroliga över att medicinerna ska påverka möjligheten att bli gravid, själva graviditeten eller fostret.

Många frågar om vitamintillskott.

– Ibland frågas det till och med om husdjur. Till exempel kattägare undrar om det finns behov att utreda en möjlig toxoplasmossmitta innan graviditeten, säger Ristolainen.

Vauvan kirja äitiyspakkauksessa.
Bildtext Enligt Tarja Ristolainen borde folk söka sig till experter med låg tröskel om det är något de funderar på kring fertilitet eller graviditeter.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Enligt Tarja Ristolainen borde folk söka sig till experter med låg tröskel om det är något de funderar på kring fertilitet eller graviditeter.

De flesta som besöker Ristolainen för fertilitetskontroll och -rådgivning, är i 30-årsåldern.

– De är intresserade av sin fertilitet och vill veta hur mycket tid de har för karriär, studier eller resor innan det är för sent för att skaffa barn, säger Ristolainen.

”Alltid vill man inte tala om ämnet med släktingar”

Jemina Stönky fick till slut möjlighet att prata om sina funderingar med en sjukskötare och läkare på välfärdsområdet. Hon upplever att diskussionen var nyttig och gav henne mod.

Stönky poängterar att man inte alltid vill tala om en eventuell tillökning i familjen, och oron kring allt som har med det att göra, med släktingar eller bekanta.
– För mig var det viktigt att det var just sakkunniga som hjälpte mig, säger Stönky.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle uutisets artikel Väestöliiton professori toivoo lisää puhetta lapsihaaveista: ”Seksistä ja ehkäisystä puhutaan paljon, mutta lisääntymisestä ei”.