Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

15-årig pojke på cykel dog i trafikolycka – också hovrätten friade chauffören

Gravljus vid en trafikkorsning
Bildtext Många lämnade en sista hälsning i korsningen där olyckan skedde i maj 2017.
Bild: Yle / Kalle Mäkelä

Krocken mellan en ung cyklist och en skåpbil skedde 2017 i en korsning i närheten av Åbo flygfält. Pojken var ishockeyjunior i TPS. Han dog under pågående träningar, då laget hade en cykelträning.

Mannen som körde skåpbilen åtalades för grovt dödsvållande och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Egentliga Finlands tingsrätt förkastade alla åtal och nu har också Åbo hovrätt förkastat alla åtal.

Enligt såväl tingsrätten som hovrätten var skåpbilsföraren vårdslös i korsningen och körde med för hög hastighet, kring 60 km/h där hastighetsbegränsningen var 50 km/h.

Han var ändå inte så grovt vårdslös att han skulle ha orsakat 15-åringens död. Cyklisten hade väjningsplikt, och chauffören kunde inte förutse att pojken skulle fortsätta över övergångsstället med hög fart.

Chauffören friades alltså på båda åtalspunkter.

Gottgörelse för dröjsmål vid rättegången

Däremot ansåg hovrätten att pojkens familj har rätt till ersättning för att rättegången dragit ut på tiden.

Trots att det gällde en dödsolycka och trots att det fanns oklarheter i hur snabbt skåpbilen åkte, så lades brottsutredningen ner två veckor efter olyckan.

Utredningen togs upp på nytt först drygt tre år senare, då pojkens föräldrar krävde att olyckan skulle utredas ordentligt, och tingsrättens utslag kom först fem år efter olyckan.

Föräldrarna och pojkens äldsta syskon får sammanlagt 10 000 euro i gottgörelse för dröjsmål vid rättegången.

Domen kan ännu överklagas till Högsta Domstolen.