Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Utredning om gynekologin i Jakobstad: ”Kan inte entydigt konstatera att det skett medicinska misstag”

Kvinna håller sig för huvudet
Bild: Kim Blåfield / Yle

Välfärdsområdets interna utredning av gynekologtjänsterna i Jakobstad är klar. Enligt välfärdsområdet har inga medicinska misstag gjorts i de två fall man tittat närmare på.

Enligt välfärdsområdet avviker inte det antal anmälningar som riktats mot enheten i fråga från det normala. Från och med början av år 2022 har nio anmälningar riktats mot enheten. Under de senaste dagarna har det dessutom inkommit fyra nya anmälningar.

Samtliga anmälningar har gåtts igenom men utredningen har i synnerhet fokuserat på två anmälningar. Man har också sett över de anmärkningar och klagomål som inkommit från och med år 2012.

Välfärdsområdet drar slutsatsen att man inte entydigt kan konstatera att det skett några medicinska misstag i de två fallen som utretts.

Av responsen och anmälningarna framgår det dock klart att kommunikationen och bemötandet upplevts som dåligt.

Respons om välfärdsområdets tjänster kan lämnas in direkt på enheterna eller via de kanaler som finns på välfärdsområdets webbplats.

Yle Österbotten har rapporterat om flera kvinnor som riktar kraftig kritik mot en gynekolog på Malmska sjukhuset i Jakobstad.

Fortsatt stort missnöje

Missnöjet med den gynekolog som välfärdsområdets utredning fokuserat på är ändå stort.

Det visar den respons som kommit in till Yle Österbotten under den senaste veckan. Vårt frågeformulär om den gynekologiska vården i Jakobstad har fått över 130 svar. Merparten kommer från personer som skriver att de är kvinnor med dåliga erfarenheter av samma gynekolog. Flera av dessa kvinnor har uppgett sina kontaktuppgifter för Yle och vi har varit i kontakt med några av dem.

Vi har också på nytt varit i kontakt med en av de kvinnor som ursprungligen riktade skarp kritik mot gynekologen. Hon är missnöjd med välfärdsområdets hantering av fallet och har nu valt att göra en anmälan till Regionförvaltningsverket.

– Efter att jag skrev under pappren som ger välfärdsområdet tillgång till mina journaluppgifter har ingen ens varit i kontakt med mig, det tycker jag är underligt, säger kvinnan till Yle Österbotten på torsdag kväll.

Yle Österbotten försöker även nå ansvariga på Österbottens välfärdsområde för kommentarer.

Texten uppdaterad klockan 18:06 med uppgifter om respons som inkommit.